Zoeken

Lost, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Lost, seizoen 1 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. J.J. Abrams
  • Cast: Matthew Fox, Evangeline Lilly, Naveen Andrews, Josh Holloway
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 1080 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Lost, seizoen 1 (Blu-ray)"

J.J. Abrams is een commercieel genie. Niemand die een hype kan creëren zoals hij. Niemand ook die entertainment zo kan laten aansluiten op de wensen van de film- en tv-liefhebber. Met ‘Alias’ had hij aan het begin van de eeuwwisseling reeds een hit van jewelste beet (de actieserie met Jennifer Garner zong het vlotjes vijf seizoenen uit), maar het was wachten tot 2004 vooraleer hij zijn magnum opus uit de mouw zou schudden: ‘Lost’, de reeks die samen met gelijklopende actie- en thrillerseries als ‘24’ en ‘Prison Break’ definitief bewees dat het kleine scherm net zoveel kwaliteit te bieden heeft als het grote zilveren.

‘Lost’ leende ideeën uit films als ‘Lord Of The Flies’ (een eiland waar een samenleving heropgebouwd wordt) en ‘Cast Away’ (hoe overleef je daar?), maar liet zich het meest van al inspireren door de toen zeer populaire realityshows die schering en inslag waren op zowat elk tv-net. ‘Survivor’ (bij ons onder de naam ‘Expeditie Robinson’ hermaakt) is het meest sprekende voorbeeld. Satirisch wordt deze reeks echter nooit (de nadruk ligt op spanning en mysterie), maar dat hij er leentjebuur bij speelde, valt niet te ontkennen.

Door een vliegtuigcrash - een routinevlucht van Sydney (Australië) naar Los Angeles ontaardt in een ware ramp - stranden de overlevenden van vlucht 815 op een schijnbaar verlaten tropisch eiland. In de hoop snel gered te zullen worden slaan de gecrashte survivors hun kamp op het strand op. De vrees dat ze niet snel opgepikt zullen worden, bekruipt hen echter snel. Zo zullen ze noodgedwongen samen moeten werken om te overleven in de mysterieuze jungle die hen 25 afleveringen lang geregeld op meer dan één onaangename verrassing trakteert.

Meer vertellen over de plot zou jammer zijn gezien ‘Lost’ een reeks is die heel erg draait om de plot die zich meanderend naar een spannende finale opbouwt. Wie verwacht veel antwoorden te krijgen, is eraan voor de moeite, maar niettemin slagen Abrams en co erin 25 afleveringen lang de aandacht vast te houden. Elke episode kent een gelijkaardige structuur - de avonturen op het eiland worden afgewisseld met flashbacks die inzoomen op de levens van de personages - die wonderwel werkt en er tegelijk voor zorgt dat de personages niet de gebruikelijke lege hulzen zijn, maar mensen met wie we kunnen connecteren en wiens handelswijzen we beter begrijpen.

Met zijn budget van 45 miljoen dollar is de pilootaflevering van ‘Lost’ nog steeds de duurste uit de tv-geschiedenis, maar dat is er ook elke minuut van af te lezen. Kosten noch moeite werden gespaard om de Hawaiiaanse locaties volop tot hun recht te laten komen. Op dvd oogde de kwaliteit al om duimen en vingers bij af te likken, op Blu-ray lijkt het alsof je zelf in de jungle ronddoolt. Dat de beeldkwaliteit tijdens de opnames reeds hoog lag, maakt dit product uit het pre-Blu-ray-stadium uiteraard uitermate geschikt voor een upgrade naar high definition.

Extra’s (Blu-ray): het bonusmateriaal dat je destijds op de dvd-box terugvond, is vanzelfsprekend ook hier aanwezig, maar daarbovenop krijg je nog wat exclusief voor de Blu-ray-editie uit de kluis gehaald materiaal. Zo zijn er een tweetal nooit eerder vertoonde verwijderde scènes en enkele nieuwe making of-specials. Verder is er ook nog een documentaire onder de titel ‘Flash-backs & mythologie’. De beste optie is echter de SeasonPlay-functie, waarbij de Blu-ray-speler de laatst bekeken aflevering onthoudt. Wat het erg makkelijk maakt om verder te kijken, zeker wanneer je niet exact meer weet of je nu naar episode twaalf of dertien aan het kijken was. De moeite.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray