Zoeken

Mary Poppins

  • Cinevision.be/nl quoteert Mary Poppins met een 3/5
  • Regisseur: Robert Stevenson
  • Cast: Julie Andrews, Dick Van Dyke, David Tomlinson
  • Genre: Musical
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2009
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Mary Poppins"

O ironie: Julie Andrews aarzelde om haar “ja”-woord te geven op de vraag van Walt Disney om de rol van Mary Poppins te vertolken. Waarom precies? Omdat ze hoopte dat ze zou gevraagd worden voor de hoofdrol in ‘My Fair Lady’, de met acht Oscars gelauwerde musical die net zoals ‘Mary Poppins’ in 1964 het levenslicht zag. Dat waren er dan misschien drie meer dan deze Disney-klassieker, maar het was  wél Julie Andrews die het beeldje voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol won, terwijl fair lady Audrey Hepburn geeneens genomineerd was.

Nog voor supernanny’s op televisie aan ouders kwamen uitleggen hoe zij hun kinderen in het gareel moesten houden, was er Mary Poppins. De erfenis die deze vliegende kinderoppas (de legendarische paraplu maakt nog altijd deel uit van onze verste jeugdherinneringen) heeft nagelaten, is immens. In de film snelt ze een stel kinderen van een bankier ter hulp, ondertussen de harten stelend van elkeen (of toch bijna!) die haar pad kruist. Met een reistas vol magische avonturen en een komische metgezel (Dick Van Dyke) staat ze garant voor tonnen plezier bij een familie die het goed gebruiken kan. Maar wij, als kijker, genieten mee.

‘Mary Poppins’ blaast dit jaar 45 kaarsjes uit, en dat was voor het Huis van de Muis reden genoeg om deze überklassieker met een mooi verzorgde speciale editie nog een keertje in de bloemetjes te zetten. Zoveel jaar na dato zien de effecten er natuurlijk wat gedateerd uit, maar toch heeft deze fantasierijke muzikale avonturenkomedie de tand des tijds meer dan behoorlijk doorstaan en oogsten de stunts en andere choreografieën nog altijd lof. Cineast Robert Stevenson had reeds ervaring met het genre (‘Old Yeller’ en ‘The AbsentMinded Professor’ prijkten al op zijn conto) en dat zie je er ook aan. De moraal is nog zoeter dan honing en de familiewaarden worden bijna tweeënhalf uur lang hoog in het vaandel gedragen.

Diabetici lopen dus zeker het risico op een te hoog suikergehalte bij deze film, maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden. Met zijn vele songs (de één al wat meer aanstekelijk dan de andere), unieke mix van live action en animatie en voor jong en oud toegankelijke verhaaltje vol verrassingen staat ‘Mary Poppins’ op zijn plaats in het rijtje van klassieke familiefilms (je ziet ook waar ‘Enchanted’ zijn mosterd haalde). Een frivool avontuur om na bijna een halve eeuw nog steeds helemaal bij weg te smelten. Supercallifragilisticexpialidocious, inderdaad!

Extra’s (dvd): een extra schijf met daarop een heleboel lange (en ook interessante) featurettes waarop je zowat alles over ‘Mary Poppins’ te weten komt, alsook over de bühneversie op Broadway. Een ruim 50 minuten durende making of gunt ons een blik achter de schermen, terwijl ‘Een Magische Muzikale Reünie’ de sterren van weleer achter de piano herenigt. Een korte film in ‘Mary Poppins’-stijl (met Julie Andrews in de hoofdrol), een boel promotie-reels (zowel oude als nieuwere) en een audiocommentaar van de hoofdrolspeelster maken het feestje ondermeer compleet. Een alweer knappe luxe-Disney-uitgave.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray