Zoeken

The Deer Hunter (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Deer Hunter (Blu-ray) met een 5/5
  • Regisseur: Michael Cimino
  • Cast: Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage, Meryl Streep
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 185 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Deer Hunter (Blu-ray)"

Met zeven films op zijn palmares kan je Michael Cimino niet bepaald een veelfilmer noemen. Daar is een reden voor. Je zou haast vergeten wat voor een geweldig cineast hij in werkelijkheid is als je het verhaal achter de ‘Heaven’s Gate’-productie te horen krijgt, één van de meest historische Tinseltownflops aller tijden waarmee Cimino net niet de financierende studio overkop deed gaan. “Sinds ‘Heaven’s Gate’ heb ik geen enkele film meer kunnen maken die ik wilde maken”, aldus de onfortuinlijke filmer. Een treurig lot voor de regisseur die twee jaar voor dat carrièrebepalend debacle één van de meest iconische oorlogsfilms aller tijden vereeuwigde: ‘The Deer Hunter’.

Daarin zien we hoe drie vrienden - Michael (Robert De Niro), Steve (John Savage) en Nick (Christopher Walken) - zich opmaken voor hun diensttijd in Vietnam. Maar voor het zover is, stapt Steve eerst nog in het huwelijksbootje én willen Michael en co een laatste keer gaan jagen. Cimino laat ons uitgebreid kennismaken met zijn personages in een langgerekt eerste deel, waar je voortdurend de dreiging van de nakende oorlog voelt. Het duurt echter ruim een uur vooraleer wij én die personages in de snoeiharde Vietnamese rimboe gedropt worden. De mensonwaardige gruwel die ze daar verplicht in de ogen moeten kijken, laat onuitwisbare sporen na.

‘The Deer Hunter’ is sinds zijn release een controversiële film, wat het heel bijzonder maakt dat hij destijds met vijf Oscars bekroond werd. Westernicoon John Wayne, die zijn laatste publieke optreden maakte op die Awardshow en deze Vietnam-klassieker het beeldje voor Beste Film mocht uitreiken, stak zijn aversie - de film staat haaks op zijn heroïsche ‘Nam-prent ‘The Green Berets’ - niet onder stoelen of banken. Zoveel jaar na dato is de storm natuurlijk al lang geluwd, maar toch blijft dit een film die veel tongen losmaakt.

Misschien heeft het te maken met de houding van Michael Cimino, die zich drie uur lang strikt aan zijn eenvoudige, klassieke structuur houdt - we zien de karakters eerst voor, daarna tijdens de oorlog en tot slot krijgen we het rechtstreekse effect van die oorlog op hun aller levens te zien - en het vervolgens vertikt om zelf een stelling in te nemen. Je haalt eruit wat je er zelf wil uithalen. En dat kan heel veel zijn. Tijdens een interview in 2003 brak De Niro in tranen uit toen hij verklaarde dat de scène waarin zijn personage een bezoekje bracht aan een door de oorlog verlamde, bingospelende Steve de meest emotionele was die hij ooit speelde. ‘The Deer Hunter’ is een film die emoties losweekt, ook bij de kijker.

De ene klassieke scène volgt bovendien de andere op. Het trouwfeest is een pareltje (het naturelle karakter is volledig op het conto van Cimino te schrijven), de Russische roulette-scènes zijn iconisch en blinken uit door hun realisme (vooral de scènes in de oorlog zelf grijpen recht naar de strot) en de ontsnapping van Michael, Nick en Steve levert één van de beklemmendste oorlogstaferelen op die ooit op pelliculle vast zijn gelegd.

Zet daarnaast de voortreffelijke vertolkingen van een jonge, maar doorleefde De Niro, een terecht Oscarbekroonde Walken en bijrollen van o.a. Meryl Streep, John Cazale (vlak na de opnames gestorven aan kanker, maar wat een vertolking!) en John Savage, en je hebt een Klassieker met hoofdletter K. Toegegeven, je moet er wat tijd voor uit trekken en het trage verteltempo contrasteert misschien fel met de huidige vooral op snelheid beluste maatschappij, maar je zal merken dat dit een film is die zijn drie uren nodig heeft. Een meesterstuk, van de knappe staalarbeiderfabriekopening tot de ‘God Bless America’-slotscène.

Extra’s (Blu-ray): de Blu-ray biedt al een meerwaarde wat beeldkwaliteit betreft (de panoramashots waarvan Cimino doorheen de jaren een handelsmerk maakte, kwamen nooit eerder zo tot hun recht), maar ook de extra’s mogen er wezen. Naast de gebruikelijke making of-featurettes is er ook een bijna een uur durende docu met daarin onbekende beelden uit de Vietnam-oorlog, is er een leuke introductie van Mickey Rourke (één van Cimino’s buddies) en een audiocommentaar van de meester hemzelf. Verplichte kost, bovendien geserveerd in een fraaie boekvormverpakking inclusief luxeboekje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray