Zoeken

Battlestar Galactica, seizoen 4

  • Cinevision.be/nl quoteert Battlestar Galactica, seizoen 4 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Michael Rymer
  • Cast: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, Katee Sackhoff
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 1194 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-09-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Battlestar Galactica, seizoen 4"

Wanneer een reeks die zo populair van start ging na vier seizoenen reeds de stekker eruit trekt, kan dat slechts twee verklaringen hebben: de rek is er helemaal uit of de makers willen op een hoogtepunt afscheid nemen. Deze vierde en laatste episodereeks doet ons het laatste vermoeden. Beter dan het minst sterke seizoen (het derde) is dit opnieuw een sprong in de goede richting, maar een stel ingewikkelde plotdraden en een af en toe iets te nadrukkelijk de kop opstekend soapkarakter zorgen er niettemin voor dat ook dit vierde seizoen niet aan de superieure eerste twee kan tippen.

Vanaf de start is duidelijk dat de makers het tempo fiks opgeschroefd hebben. De 20 afleveringen die dit slotseizoen telt, hebben met enkele uitzonderingen allemaal hun functie en cliffhangers middenin de reeks (in Amerika werd de dvd-box zelfs in twee delen gereleast) houden de kijker ten allen tijde bij de les en de spanningsboog goed gespannen. De reden daarvoor: de schrijversstaking die begin vorig jaar Hollywood op z’n kop zette en die maakte dat er tussen aflevering tien en de rest van dit seizoen een productiekloof viel. Kwaliteitsgewijs valt daar echter niets van te bespeuren.

Voor een non-aficionado is het evenwel vrij makkelijk verloren lopen, gezien deze afleveringencyclus erg nauw aansluit bij de gebeurtenissen uit de derde reeks en maar weinig ruimte laat voor extra duiding; tenminste toch niet aangaande de zaken waarvan je verondersteld wordt op de hoogte te zijn. Om spoilers te vermijden willen we over de plot niet al te veel uit de doeken doen, maar wel kunnen we zeggen dat de verstrengeling tussen mensen en Cylons steeds toeneemt en onderlinge verbonden de plot voortstuwen naar een verwachte, doch met de nodige plotwendingen opgediende finale.

Afscheid nemen van een serie is zowel voor de bedenker als voor de kijker annex fan nooit eenvoudig. De eerste wil zijn kindje in schoonheid de eeuwigheid insturen, maar hoe doe je dat zonder de tweede teleur te stellen? De ‘Battlestar Galactica’-adept weet wellicht al waar we naartoe willen. Correct, naar het over de plas veelbesproken einde dat niet bij iedereen in even goede aarde viel. Wenkbrauwen fronsen zal mogelijk ook uw deel zijn, al zou het niet rechtvaardig zijn een serie van ruim zeventig afleveringen daarop af te rekenen.

Ook al bevat dit vierde seizoen al eens een minder moment, het blijft toch superieure televisie en in zijn genre (écht goeie sf ligt niet voor het grijpen) absoluut de moeite waard. Net als in de vorige reeksen mag je je ook nu weer aan een set (al dan niet uit de realiteit onttrokken) politieke of maatschappelijke bespiegelingen verwachten, die het intellect van de makers verraden, terwijl de speciale effecten-afdeling andermaal overuren geklopt heeft. De acteurs staan in blok uitstekend te acteren en gezien de rotvaart waarmee het allemaal voorbijvliegt, overheersen de betere stukken duidelijk op de mindere. Geen afscheid in mineur dus.

Extra’s (dvd): de beste bonusfeature - zeker voor wie rechtstreeks vanaf dit vierde seizoen poogt in te stappen - is de extra ‘What The Frak Is Going On With Battlestar Galactica’, waarin de eerste drie seizoenen aan sneltempo samengevat worden. Ook voor de fan een best geinige fresh-up. Voorts een reeks docu’s over diverse facetten van de reeks, alsook commentaartracks bij het gros van de afleveringen, evenals een stel verwijderde scènes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray