We hebben de filmramp ‘Ali G In Da House’ nog niet verteerd of Sacha Baron Cohen brengt alweer een nieuw typetje naar het grote scherm. Of hij deze keer meer succes zal oogsten, laten we in het midden; feit is dat hij zich minstens op even smakeloos en goedkoop ijs bevindt.
‘Borat’ vertelt het verhaal van een Kazakse reporter die de opdracht heeft gekregen een documentaire te draaien over de gebruiken in Amerika. Met deze premisse hoopt Cohen z’n prent anderhalf uur lang onderhoudend en vooral entertainend te houden. Het resultaat is echter een simpele en zelfs banale eenakter, die gedurende de prent voortdurend herhaald wordt in andere contexten en met andere personen. ‘Borat’ zou zogezegd spontane cinema moeten opleveren, aangezien Cohen in de huid van z’n vuilbekkende en onbedoeld ongemanierde personage de hele tijd mensen schoffeert of het geduld van de Amerikaanse bevolking uittest. Kijk, bij zoiets stellen we ons oprecht vragen. Het is duidelijk dat sommige momentjes onvoorbereid plaatsvinden, maar ergens vrezen we dat het gros van de zogezegde waarheden eigenlijk geënsceneerde momenten zijn. Je hebt er soms geen zicht op, maar je hebt bijna voortdurend het gevoel dat het allemaal te gekunsteld is.
Bovendien is ‘Borat’ ook helemaal geen non-stop komedie. Ja, af en toe valt er wel eens te lachen, maar na een halfuurtje is Cohens trucje helemaal uitgewerkt. Nog nooit was het begrip one trick pony zo toepasselijk. Tuurlijk zitten er af en toe enkele geslaagde momenten in - de beruchte rodeoscène is best fascinerend en geestig tegelijk én z’n eerste kennismaking met Amerika, verpakt als een vijf minuten durende montage, behoort tot het betere sketcheswerk - maar die halen het niet van de mindere scènes: Borat die zich op een bus bezat met een paar lokale youngsters, Borat die een onnoemelijk lang robbertje uitvecht met z’n producer en uiteindelijk naakt doorheen een chique hotel rent of de hele zijplot met de prostituee.
‘Borat’ een slechte film noemen, zou natuurlijk te gemakkelijk zijn. Uiteindelijk zijn sommige van Cohens bedoelingen best interessant, maar het is vooral z’n nogal goedkope uitwerking, die ons maar weinig weet te bekoren. Maar ach, net zoals bij zovele films waar we de ene sketch na de andere voorgeschoteld krijgen, is ook ‘Borat’ een hit and miss. Met de nadruk op miss.