Zoeken

Battlestar Galactica, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Battlestar Galactica, seizoen 1 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Michael Rymer
  • Cast: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, Katee Sackhoff
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 726 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Battlestar Galactica, seizoen 1 (Blu-ray)"

Reboots zijn de nieuwe remakes. Meestal sluiten ze nauw genoeg aan bij het origineel om de herkenbaarheid (voor ondermeer fans) te verhogen, maar tegelijk verkennen ze volledig nieuwe invalshoeken zodat ook de non-believers mogelijk overtuigd kunnen worden. Slim bekeken, want de originele ‘Battlestar Galactica’-film en -reeks indachtig leek deze reeks van tevoren tot floppen gedoemd. Niets bleek echter minder waar toen de miniserie - een drie uur durende pilootaflevering die de brug slaat tussen de originele franchise en de 21ste eeuwse update - op antenne ging en zich meteen in de hoogste kijkcijferregionen nestelde.

Weg waren de clowneske luchtigheden die het eindeloos gedateerde origineel destijds wel genietbaar maakten, maar nu hoogstens tot fout cultstatus verheven. Weg ook was de humor en het amusementstoontje dat illustreerde dat je het allemaal met een korrel zout moest nemen. Le nouveau ‘Battlestar Galactica’ is bittere ernst. Grimmig, donker en niet van plan om zijn publiek voorgekauwde kost voor te schotelen. De plot is nog steeds gelicht van het originele basisidee, maar de uitwerking baadt in het post-9/11-paranoiasfeertje dat zijn weerslag op films en tv-series niet gemist heeft.

Bij aanvang van de miniserie is het veertig jaar geleden dat de mensheid nog iets van de Cylons - eertijds gecreëerd door de mensen van de twaalf koloniën, maar daarna in opstand gekomen tegen hun scheppers - gehoord heeft, nadat ze zich na een bloedige strijd op een andere planeet terugtrokken. Ze keren echter terug met grof geschut (een nucleaire aanval!), een gigantisch menselijk dodental achter zich latend. Het resultaat: Admiraal William Adama (Edward James Olmos) reactiveert de Battlestar Galactica om op zoek te gaan naar de aarde, de mythische dertiende kolonie. Aan boord zouden er zich echter Cylons met een menselijke gedaante bevinden.

Spanning en mysterie alom met deze Blu-ray-box, die zowel de miniseries (een testje met de populaire vervolgreeksen tot gevolg) als het volledige uit dertien afleveringen opgetrokken eerste seizoen herbergt. De sfeer van verwarring en wantrouwen - nu de Cylons een menselijke gedaante kunnen aannemen, kunnen verraders zich achter elk gelaat verschuilen - sijpelt non-stop doorheen het intelligent geconstrueerde scenario, dat tegelijk ruimte laat voor intrigerende plottwisten en (al dan niet psychologische) karakteruitwerking, iets wat bij de oorspronkelijke reeks wel eens te wensen overliet.

Voor de nostalgici onder ons: grappig om zien dat Richard Hatch (in de originele serie speelde die kapitein Apollo) opnieuw zijn opwachting maakt, zij het in een bijrol. Het gros van de cast is samengesteld uit nieuw (en onbekend) talent, met uitzondering van de twee belangrijkste gezagsdragers: een blij weerzien met karaktervertolkers Edward James Olmos en Mary McDonnell. Voorts vallen vooral Katee Sackhoff op (Starbuck is nu een vrouw, maar de sigaar hebben ze gemeen) en Tricia Helfer als Number Six. Een knappe verwelkoming van een reeks die op de keper beschouwd nog maar weinig te maken heeft met zijn inferieure inspiratiebron.

Extra’s (Blu-ray): ‘Battlestar Galactica’ zet zijn eerste stappen op Blu-ray met een reeks bonusmateriaal. Verwijderde scènes, audiocommentaren, een boel docu’s die een blik achter de schermen bieden en een link met het verleden zijn interessant voor de fans, maar het is de exclusieve optie The Oracle die de kroon spant. Daarin word je info geboden over de voornaamste personages én ruimteschepen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray