‘The Fast And The Furious’ en zijn drie succesvervolgen horen voor de volle honderd procent thuis in de categorie testosteronamusement. Het leeuwendeel van de mannelijke (wereld)populatie kickt per definitie op auto’s, snelheid en bloedmooie vrouwen, en laat dat nu net de drie ingrediënten zijn die elke aflevering voorop stelt. Vier actiecocktails zo je wil, samengesteld volgens een beproefd recept, en nu verpakt in een fraaie verzamelbox met tal van (nieuw) bonusmateriaal, met als kers op de jachtige taart een door superster Vin Diesel zelf geregisseerde kortfilm.
De rekening wordt altijd achteraf gemaakt. In 2001 - het bouwjaar van de originele, door Rob Cohen geregisseerde film - had wellicht niemand kunnen vermoeden dat ‘The Fast And The Furious’, een in de illegale straatracewereld afspelende actiethriller, de box office zo zou verpulveren dat een vervolg niet kon uitblijven. Niet enkel kenmerkte die film de start van de inmiddels tot vier films uitgebreide franchise (met meer op komst, als we Diesel en Walker mogen geloven), ook zette het de carrières van zijn vier hoofdrolspelers - de twee hunks Vin Diesel en Paul Walker, en hun respectievelijke love interests Michelle Rodriguez en Jordana Brewster - definitief op de rails.
Zodanig zelfs dat Diesel het na een eerste deel al voor bekeken hield en koos voor het nog grotere geld dat hij met ‘xXx’ kon verdienen. De producenten lieten het niet aan hun hart komen. Het gerucht doet de ronde dat die het scenaristenteam reeds de opdracht hadden gegeven twee versies van het script te pennen: eentje waarin Diesels personage een hoofdrol speelt, en eentje waarin hij helemaal niet te zien is. Omdat ze Diesel niet met de nodige dollars konden verleiden werd uiteindelijk de tweede versie in pellicullevorm gegoten, met Paul Walker in de hoofdrol en rijzende ster én rapper Tyrese Gibson als wapenbroeder in de strijd tegen een drugsbaron. De regie was in handen van John Singleton (‘Shaft’).
Een trilogie zag Walker echter niet zitten, want het derde deel, ‘Tokyo Drift’, zag het licht zonder hem én andermaal ook zonder Diesel. Regisseur Justin Lin (ook een nieuwkomer in het ‘The Fast And The Furious’-universum) verrichte echter puik werk en keerde terug naar de kern van de zaak: straatraces, die in deel twee een minder vitaal deel van de plot uitmaakten. Dat Lin het er behoorlijk vanaf bracht, bewijst zijn terugkeer voor de vierde episode: ‘Fast & Furious’. De reünieaflevering met de volledige originele cast uit de eerste film: Walker geeft opnieuw gestalte aan de FBI-agent die het niet zo nauw neemt met de lettertjes van de wet, Diesel mag wederom blinken als durfal Dominic en the objects of their affection voeden andermaal enkele intriges.
Ondanks die terugkeer viel het vierde deel ons inziens een beetje te mager uit, maar het doet niets af aan de verzamelwaarde van deze puike uitgave. Met veel actie, halsbrekende stunts, knappe mannen en vrouwen in de hoofdrollen en exotische locaties - Los Angeles, Miami, Tokyo en Mexico zijn onder andere het decor - is dit een aanrader voor iedereen die een goeie actiefilm kan smaken. Ook autofans mogen zich zeker melden, want het aantal snelle bolides dat in de vier films de revue passeert, is niet op één hand (maak daar maar een paar handen van!) te tellen. Een knappe box derhalve, en gezien de hoge spektakelwaarde ideaal om op Blu-ray te bekijken.
Extra’s (Blu-ray): elk deel heeft een hele reeks documentaires en gunt ons diverse blikken achter de schermen (delen twee en drie hebben bovendien ook een audiocommentaar, de eerste en vierde spijtig genoeg niet), maar het zijn de voor Blu-ray exclusieve extra’s die het meest in het oog springen. Zo is er de mogelijkheid om je eigen video mash-ups te maken en kan je favoriete scènes selecteren om ze dan later via BD-Live met vrienden uit te wisselen. De leukste is de achttien minuten durende door Diesel ingeblikte kortfilm ‘Los Bandoleros’, die voorafgaat aan de spectaculaire openingsscène van het vierde deel.