Zoeken

Chéri (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Chéri (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Stephen Frears
  • Cast: Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Lumière
Bekijk de cover van de film "Chéri (Blu-ray)"

Eens de vijftig gepasseerd is het voor een actrice in Hollywood niet makkelijk meer om glorieuze, laat staan tot de verbeelding sprekende, hoofdrollen te versieren. Michelle Pfeiffer lijkt er echter goed mee om te gaan en illustreert al een paar jaar dat het ook anders kan. De steractrice, die eind jaren tachtig en begin jaren negentig hoogdagen beleefde met rollen in onder andere ‘The Fabulous Baker Boys’ en ‘Batman Returns’, keerde in 2007 - na ruim vijf jaar afwezigheid - terug met een aantal films die haar (wat oudere) leeftijd zelfs accentueerden.

In ‘Stardust’ zette La Pfeiffer een kwade heks neer die zich van een magisch poeder bedient om haar schoonheid te behouden, in ‘Hairspray’ vertolkte ze de moeder van een lokale beauty queen die haar genen duidelijk langs mama’s zijde geërfd had en in ‘I Could Never Be Your Woman’ zagen we dan weer hoe ze als vrouw op leeftijd een relatie aanknoopte met een jongere adonis. Dat laatste is precies wat ze ook doet in ‘Chéri’, een hoogst vermakelijk romantisch kostuumfilmpje, gebaseerd op de twee boeken (‘Chéri’ en ‘La Fin De Chéri’) van de Franse autrice Colette. Haar romans snijden een stukje dieper dan de lichtvoetige pelliculleversie ervan, maar dat deert geen seconde.

Pfeiffer kruipt in de huid van de bloedmooie Parijse courtisane Léa de Lonval, die zich in een relatie stort met de piepjonge Fred Peloux, koosnaampje Chéri (Rupert Friend). Onder het toeziend oog van Peloux’ ma (Kathy Bates) blijft de relatie vijf jaar duren, maar daarna heeft moederlief andere plannen voor haar zoon. Ze wil immers dat Chéri in het huwelijksbootje stapt met Edmee, de dochter van een andere courtisane. De reden van de trouw: de torenhoge bruidsschat die ermee gepaard gaat. Léa blijft alleen achter, maar kan haar Chéri niet vergeten. Hij haar trouwens ook niet. De passie laait des te harder op.

De laatste keer dat Michelle Pfeiffer zich door Stephen Frears liet regisseren - ‘Dangerous Liaisons’ uit 1988 - verscheen ze in korset op de set en mocht ze zich ook van haar meest ravissante zijde tonen, dus vanuit die optiek is er in twintig jaar tijd niet veel veranderd. Ook ‘Chéri’ heeft alles in huis om tot een klassieker in het genre uit te groeien: knetterende dialogen van de hand van Christopher Hampton (hij pende inderdaad ook ‘Dangerous Liaisons’), majestueuze decors, somptueuze kledij en een plot die de liefde centraal stelt. Dat Frears’ nieuwste uiteindelijk niet meer dan een tussendoortje blijkt, heeft alles te maken met het feit dat hij de sfeer ten allen tijde luchtig houdt en de personages niet echt diepgang vertonen.

Die ietwat oppervlakkige enscenering wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de enthousiaste vertolkingen. Pfeiffer is schitterend op dreef, maar ook de minder bekende Rupert Friend straalt als het titelpersonage. De show wordt echter gestolen door Kathy Bates als Chéri’s moeder. Ze mag niet enkel de leukste en meest vinnige dialogen in de mond nemen, ook laat ze een echt blijvende indruk na. ‘Chéri’ is vederlicht amusement. Een fris, frivool en zelfs sexy kostuumverhaal. Het is al eens iets anders dan de tragische lotgevallen van de vrouwen van Henry VIII. Tijdens de Belle Epoque zoveel jaar later (we schrijven eind 19de eeuw) ging het er duidelijk een stuk lichtzinniger aan toe.

Extra’s (Blu-ray): enkele weggelaten scènes en een blik achter de schermen vallen nogal schamel uit (en zeker gezien de korte speelduur), maar de film zelf, waarin de decors een belangrijke bijrol spelen, maakt dit schijfje wel dik oké.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray