De eventuele gelijkenis van bepaalde personen met bestaande personen berust op louter mensenkennis. Met die toonzettende oneliner opent ‘De Helaasheid Der Dingen’, de nieuwe van ‘Dagen Zonder Lief’-cineast Felix Van Groeningen die zijn mosterd ditmaal niet bij zichzelf, maar bij de gelijknamige prijswinnende roman van Dimitri Verhulst haalde, een autobiografische schets van het leven (en meerbepaald volwassen worden) in een Oost-Vlaamse voorstadgemeente.
Die gemeente luistert naar de naam Reetveerdegem, fictief, maar Vlaams tot in het diepste van zijn poriën, waar we kennismaken met de familie Strobbe, vier drinkebroers die allemaal om hun eigen redenen inwonen bij hun weduwemoeder, wier hart groter is dan haar pensioen. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon Gunther, de jongste telg van de familie die toekijkt hoe zijn ooms en zijn vader hun elke dag opnieuw in hun ongeluk storten, maar daar telkens weer een goede uitleg voor klaar hebben. Zo motiveert vader zijn veelvuldig drankgebruik als een reden om kapitalisme te bestrijden.
‘De Helaasheid Der Dingen’ het pelliculle-equivalent noemen van een Vlaamse kermis is dan ook niet helemaal uit de lucht gegrepen, maar dan wel een kermis vol armoede, tegenslagen en drinkgelagen. Het pleit evenwel voor auteur Verhulst als voor cineast Van Groeningen dat ze dat marginale milieu echter met veel liefde en respect benaderen, en onder alle wedstrijden naaktfietsen (wat een mens al niet doet als-ie een glaasje teveel op hebt), bier drinken tot je erbij neervalt en zelfs een Tour De France voor tooghangers (een pint is vijf kilometer, sterke drank staat gelijk aan de steile stroken op de Mont Ventoux) gaat zelfs een van weemoed kloppend hart schuil.
Deze hoogst originele kijk op de Aalsterse basse classe (let op het sappige accent) is dan ook tegelijk hilarisch en tragisch, en de sterkste momenten zijn die waarin beide samensmelten: wanneer een scène te pijnlijk is om te lachen, maar te grappig om het niet te doen. Zo worden de karakters geboetseerd via hun handelingen, die hen meer definiëren dan welke regel dialoog ook. Het zijn geen karikaturen, ook al lijken ze zo. Ze zijn Vlaams, tot in hun diepste binnenste. Goedbedoelend evenzeer, maar op hun eigen ‘je m’en fou’-tistische manier.
Conform de roman van Verhulst, waar Van Groeningen hondstrouw aan blijft, is ook de verfilming nogal anekdotisch, maar het knappe script van Christophe Dirickx (geholpen door de rechtstreeks uit het boek gelichte literaire verteller) kneedt alles tot een vlot verteerbaar geheel, dat knap laverend tussen het heden (de verteller staat op het punt vader te worden) en zijn verleden (zijn ervaringen als 13-jarige) dezelfde kern herbergt als de auteur in zijn roman: een ontheemding van je roots, het vaststellen dat je jezelf daar niet meer thuis voelt.
‘De Helaasheid Der Dingen’ is een meesterstuk. En zoals dat gaat met echte pareltjes wordt ook dit aandoenlijk coming-of-age-verhaal bevolkt door karakters, waarmee je als kijker betrokken raakt. Het helpt dat de nieuwe, jonge lichting Vlaamse topacteurs er gestalte aan geeft (Johan Heldenbergh, Wouter Hendrickx, Valentijn Dhaenens en Koen De Graeve zijn stuk voor stuk subliem!). Een wondermooie ‘het leven zoals het is’-schets dus, waarin echte mannen - hoe trailertrashy ze ook mogen aandoen - ook emoties etaleren, al zitten die soms verstopt onder vulgaire geuzenhumor en liters bier.
Extra’s (Blu-ray): commentaartracks van zowel de cast als de crew zijn een leuke surplus, maar het is de ruim een uur durende - en toepasselijk getitelde - documentaire ‘De Dingen Der Helaasheid’ die deze extra’s qua niveau tot ongekende hoogtes tillen. Aan de hand van o.a. exclusief beeldmateriaal van ondermeer castings en repetities schetst briljant cineast Felix Van Groeningen een beeld van hoe dit oer-Vlaamse pareltje tot stand is gekomen. Net als de film verplichte kost!