Zoeken

Californication, seizoen 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Californication, seizoen 2 met een 2/5
  • Regisseur: o.a. David Von Ancken
  • Cast: David Duchovny, Natascha McElhone, Evan Handler
  • Genre: Komedie
  • Duur: 336 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-09-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Californication, seizoen 2"

Het heeft iets surreëels dat David Duchovny tijdens zijn tweede carrièrebloei (‘The X-Files’ kenmerkte de eerste) in de huid kruipt van een uitgerangeerde en seksverslaafde schrijver. Zo verscheen de vooral op televisie populaire acteur de afgelopen jaren niet weinig in de pers vanwege zijn eigen seksverslaving (het kostte ‘m bijna z’n huwelijk met Téa Leoni) en zit zijn loopbaan al een tijdje op het dode spoor. Stellen dat Mulder - zo kent iedereen ‘m nog het best - in ‘Californication’ zichzelf speelt, is wellicht een brug te ver, maar het kost hem verdomd weinig moeite om z’n personage naturel neer te zetten.

Dat karakter luistert naar de naam Hank Moody, een schrijver die stiekem niets liever wil dan zijn oude jeugdliefde terug voor zich winnen. Maar dat dàt niet zonder slag of stoot gaat, werd reeds in het eerste seizoen bewezen, en wordt andermaal in de tweede reeks geïllustreerd. We zien o.a. hoe Moody zich laat overhalen tot het pennen van de biografie van Lew Ashbey, die hij leert kennen wanneer hij in de nor belandt. En hoe Charlie z’n job kwijtspeelt omdat hij te veel masturbeert (jawel, tijdens de werkuren) en dan plots een carrière in de porno-industrie ambieert. Ondertussen moet Hank zien dat de hernieuwde relatie met zijn ex Karen niet opnieuw op de klippen loopt en dat hij voor zijn dochter Becca een echte vader kan zijn.

Er gebeurt dus alweer heel wat in het tweede seizoen van ‘Californication’, maar toch weet deze reeks iets minder te beklijven dan de eerste. Je kan onmogelijk stellen dat de makers de mogelijkheden van hun hoofdpersonage reeds helemaal hebben afgetast, maar toch voelt veel van de (her en der opnieuw aangebrande) humor veeleer aan als een herkauwing dan als een nieuwe creatieve injectie. Dat is zonde, omdat er onder de oppervlakte wél een bitterzoet verhaal schuilgaat over een eeuwige, nooit roestende liefde.

David Duchovny, die ook optreedt in een producerende rol, doet het niettemin alweer zeer aardig als het charismatische hoofdpersonage. Het gaat er soms erg wild aan toe in ‘Californication’ (dat wisten we natuurlijk reeds van het shot in de pilootaflevering wanneer Moody oraal bevredigd wordt door een non), maar hij houdt zich erg aardig staande en weet van zijn karakter ook meer te maken dan de eendimensionale figuur die hij soms lijkt te zijn. De bijrollen van ondermeer Natascha McElhone, Madeleine Martin en vooral Evan Handler mogen er ook weer zijn. ook Angus MacFadyen zet een dijk van een prestatie neer als Sonja’s spirituele goeroe en Hanks onrechtstreekse rivaal.

‘Californication’ moet het dus veeleer van het knappe acteerwerk dan van het clevere scenario hebben. De verhaaltjes klikken wel netjes in elkaar, maar regelmatig gaat het er toch niet zo diepgaand aan toe als de reeks pretendeert. Het is fijn om een paar uur door te brengen met Hank Moody en je ziet meteen waarom David Duchovny destijds een Golden Globe won voor zijn vertolking, maar als geheel is deze tweede reeks toch een stuk minder beklijvend dan het superieure eerste. Faut le faire!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray