Zoeken

The Ugly Truth

  • Cinevision.be/nl quoteert The Ugly Truth met een 2/5
  • Regisseur: Robert Luketic
  • Cast: Gerard Butler, Katherine Heigl, Cheryl Hines
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 23-09-2009
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "The Ugly Truth"

‘The Ugly Truth’ vertrekt vanuit de idee dat in liefde en relaties de waarheid vaak te hard of te pijnlijk is, met als gevolg dat veel mensen elkaar maar iets voorliegen. Wat een leuk uitgangspunt zou kunnen zijn voor een spitante battle of the sexes-komedie blijkt echter de voedingsbodem voor een uit clichés gemetselde romantische komedie die de kijker in sé dezelfde leugens in de maag splitst als die waartegen het (mannelijke) hoofdpersonage optreedt. Een farizeeërshouding dus, maar wel eentje dat gelukkig net voldoende grappen herbergt om te entertainen, zij het niet voor zijn volle speelduur.

Centraal staat Abby Richter (Katherine Heigl), een gevierde producente bij een Amerikaans tv-station dat echter dringend een nieuwe hit nodig heeft. Maar Abby heeft nog andere katten te geselen: zo wil ze meer dan wat ook een lief, iemand met wie ze romantische dinertjes kan doorbrengen, een man die van honden houdt, maar als puntje bij paaltje komt toch voor de kat kiest, een man ook die sportief en knap is. De checklist waaraan potentiële kandidaten moeten voldoen, is ontiegelijk lang en Abby is op haar beurt ook nog eens zeer kieskeurig, zelfs als gegadigden aan haar criteria beantwoorden.

Wanneer ze op een opnieuw eenzame avond al zappend terechtkomt bij de show van Mike Chadway (Gerard Butler), die relatietips geeft aan bellers, besluit ze naar de telefoon te grijpen. Chadway windt er geen doekjes om en presenteert haar the ugly truth, meteen ook de naam van Mike’s show: wanneer je niet van straat raakt, ben je te lelijk. Een machismo-uitspraak beslist, maar wel eentje waar Mike succes mee boekt en kijkers aan de buis kluistert. Zodanig dat Abby’s baas hem inhuurt om hun station terug naar de hoogste regionen van de kijkcijfertop te piloteren. Hoezeer Abby walgt van haar nieuwe presentator, toch zal er niets anders opzitten dan met hem samen te werken.

Zolang ‘The Ugly Truth’ zich toespitst op het verbale gekibbel tussen Abby en Mike weet ‘21’-cineast Robert Luketic de stemming er goed in te houden, maar zodra de spreekwoordelijke vonk (een zekere chemie ontbreekt jammer genoeg) overspringt, vervalt de film al snel in dezelfde platgereden straatjes van het romcom-genre. Je zou toch denken dat Luketic na ‘Legally Blonde’, ‘Monster-In-Law’ en het zelfs erg charmante ‘How To Win A Date With Tad Hamilton!’ stilaan weet hoe de romantische humorvork in de steel zit, maar niet dus.

Toch slagen de acteurs erin er meer van te maken dan het eigenlijk is. Vooral Gerard Butler leeft zich uit als (seks)schunnigheden verkopende he-man, die in wezen onder zijn harde bolster een gebroken pit blijkt zitten te hebben. Wanneer een eveneens aardige Katherine Heigl (beter bekend als de blonde uit ‘Grey’s Anatomy’) die ontdekt heeft, wordt de film evenwel een beetje te melig voor zijn eigen goed en wisselen de hier en daar leuke grappen (de scène met het slipje is zo voorspelbaar, maar ze werkt wel!) plaats voor sentimentele eenheidsworst. De waarheid is soms lelijk en hard, en zo ook ons verdict: hier had (nog) meer in gezeten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray