Zoeken

Monsters, Inc. (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Monsters, Inc. (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Pete Doctor
  • Cast: John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, Jennifer Tilly
  • Genre: Animatie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Monsters, Inc. (Blu-ray)"

Wie is er als kind niet bang geweest van de boze geesten die zich in de kasten, onder het bed of waar dan ook in de kamer bevonden? Oké, ze waren er natuurlijk niet, maar dat moet je een kind van hoop en al vijf-zes jaar eens proberen wijsmaken. Met ‘Monsters, Inc.’ (Nederlandse titel: ‘Monsters En Co.’) speelt Disney gretig, en met succes, in op de angst van de kinderen dat er zich ’s nachts ergens in hun kamer een monster zou schuilhouden. Disney zou echter zichzelf niet zijn mochten de monsters niet in een positief daglicht gesteld worden. Het resultaat is dan ook een hartverwarmende familiefilm, een instant-klassieker zelfs.

Monstropolis is een door monsters bewoonde stad. Mike (je hoort de vocalen van Billy Crystal) en z’n goeie vriend Sulley (het timbre van John Goodman weergalmt uit de boksen) zijn allebei werkzaam bij de grootste energiegigant, namelijk Monsters Inc. Onder het motto ‘We scare because we care’ laten monsters kinderen schrikken om zo energie te produceren voor hun planeet. Wanneer bij toeval een (mensen)kind Sulley achterna komt op het moment dat die een schijnbaar lege kamer verlaat om terug te keren naar Monsters Inc. zet dit een reeks dolle gebeurtenissen in gang. Zo moet je weten dat de monsters eigenlijk net zo bang zijn van kinderen als kinderen van monsters.

Acht jaar na dato blijkt dat de animatie toen reeds op hoog niveau stond en dus mag het geen wonder heten dat ‘Monsters, Inc.’ visueel de kinnebak danig naar beneden doet vallen. Het verhaal mag dan al trekjes van magerzucht vertonen, de niet altijd even samenhangende, maar wél hilarische grappen en grollen houden het tempo ten allen tijde hoog. Daar heeft de uitstekende stemmencast (Billy Crystal is subliem!) uiteraard ook een hand in. Onbegrijpelijk dat deze vierde film die uit de Pixar-studio kwam destijds de duimen moest leggen voor ‘Shrek’ in de strijd om de Oscar voor beste animatiefilm.

Sinds zijn release in 2001 is deze betoverende animatiefilm altijd al als het zwakkere kindje uit de Pixar-stal beschouwd en doorheen de jaren heeft hij altijd moeten opboksen tegen films die het kritisch en prijswinnend veel beter deden. Onterecht! ‘Monsters, Inc.’ als onze favoriet uitroepen, zou misschien wat te ver gaan, al maken de erg aaibare hoofdpersonages dat we met plezier Monstropolis bezoeken. Kinderen zullen zich maar wat graag laten begeesteren door de magische monsterwereld die cineast Pete Doctor en co hier creëren, maar ook de meest cynische volwassenen zijn wellicht niet opgewassen tegen de mierzoete pracht en praal van deze bekoorlijke klassieker.

Extra’s (Blu-ray): het bonusmateriaal op deze Blu-ray is zodanig uit de kluiten gewassen dat het ons te ver zou leiden alles te overlopen. Zeer de moeite is de audiocommentaar waarop we de regisseurs en producenten aan het woord horen. Een rondetafelgesprek met de makers van ‘Monsters, Inc.’ ligt daar in het verlengde van en is minstens zo interessant. Het absolute hoogtepunt is echter de met een Oscar bekroonde kortfilm ‘For The Birds’. Ook leuk, zij het hoofdzakelijk voor de jongere fans: een honderd vragen tellende quiz, die je - naargelang je score - een job toewijst bij Monsters Inc. Tel daarbij nog een hele reeks korte docu’s over de productie en je hebt een zeer puike uitgave. Een aanrader heet zoiets.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray