Zoeken

District 9

  • Cinevision.be/nl quoteert District 9 met een 3/5
  • Regisseur: Neill Blomkamp
  • Cast: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-02-2010
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "District 9"

Wie al eens op het internet, en meer precies op YouTube, verdwaalt, heeft mogelijk al gehoord van het satirische ‘Alive In Joburg’, een sf-kortfilm van reclamecineast Neill Blomkamp. Zijn ideeën - in het filmpje zien we hoe aliens doodziek op aarde arriveren om er door de mens weer bovenop geholpen te worden, waardoor plots een probleem rijst: waar moeten ze leven? - kan je op z’n zachtst gezegd creatief noemen, en dat is ook ‘The Lord Of The Rings’-regisseur Peter Jackson niet ontgaan. Hij deed Blomkamp het voorstel om zijn pitch uit te breiden naar een langspeler, en die moest daar geen twee keer over nadenken.

‘District 9’ verwijst naar het getto waar de opgelapte prawns (men noemt de buitenaardse wezens schimpend ‘garnalen’) samengehokt moeten leven in aftandse hutjes, afgezonderd van de aardse bevolking. Wanneer van hogerhand het bevel komt om de aliens naar een ander district te verhuizen, krijgt potloodvreter Wikus Van De Merwe de opdracht zich over de missie te ontfermen. Tijdens het bezoek aan District 9 loopt het echter grondig fout en raakt Wikus ‘besmet’, waardoor hij zelf in zo’n garnaal lijkt te veranderen.

Aan de hand van reportagebeelden - een filmcrew draait een verslag van Wikus’ bezoek aan District 9 - en nieuwsuitzendingen worden we al van bij de start middenin het verhaal geworpen. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de zaak zo klaar als een klontje is. Blomkamp scoort niet zozeer met die eenvoudige premisse, maar wel met de manier waarop hij ze uit de doeken doet. Een koortsachtige mise-en-scène houdt je aandacht moeiteloos beet en de mix van pseudo-documentaire, actie, suspense, sciencefiction en donkere humor werpt zeker in het eerste uur zijn vruchten af. ‘District 9’ wérkt zelfs als popcornvertier, waardoor je haast zou vergeten dat de filmmaker ook nog iets te vertellen heeft.

Blomkamp is zelf van Zuid-Afrikaanse origine, en enkel een blinde zal de metafoor in ‘District 9’ niet opmerken: de garnalen zijn slachtoffer van het apartheidsregime. Dat hij het er allemaal nogal dik oplegt, kan je hem gezien zijn afkomstig moeilijk kwalijk nemen. Toch blijft de uitwerking heel geloofwaardig. Zo moet het zeker al van ‘E.T.’ geleden zijn dat een alien nog zo openlijk solliciteerde naar een plaatsje in je hart (de vader en zijn zoontje!). Knap ook hoe Blomkamp erin slaagt om van deze in een vreemd taaltje neuzelende schepsels échte personages te maken.

Zolang Blomkamp het satirische, maatschappijkritische randje van zijn verhaal hoog in het vaandel blijft dragen, schiet ‘District 9’ met scherp, maar iets over halfweg maakt hij de fout door resoluut op actie over te schakelen. Ook al is die fraai in beeld gebracht en krijg je er eens geen migraine van, toch staat het haaks op wat voorafging. Alsof je na de toastjes met kaviaar, de kreeftensoep en de sorbet plots een bord spaghetti voor de kiezen krijgt. Nog altijd lekker, maar het doet je wel denken dat de chef z’n eigen bord te snel heeft leeggegeten. De sterke, wél consistente prestatie van de onbekende hoofdacteur - een transformatie van nerd naar tragische antiheld - maakt echter veel goed.

Extra’s (dvd): een commentaartrack van the next big thing en Peter Jackson-poulain Neill Blomkamp, een set initieel naar de prullenmand verwezen scènes en een drietal documentaires, waaronder het dagboek van de regisseur, waarmee we op de hoogte zijn van alle ins en outs van deze hoogst originele sf-productie.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray