Zoeken

Agatha Christie: The Unsolved Mysteries

  • Cinevision.be/nl quoteert Agatha Christie: The Unsolved Mysteries met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Tony Wharmby
  • Cast: James Warwick, Francesca Annis, John Gielgud
  • Genre: Thriller
  • Duur: 668 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-09-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Agatha Christie: The Unsolved Mysteries"

Met maar liefst 3,2 miljard verkochte exemplaren is Agatha Christie de meest succesvolle auteur aller tijden. Haar typerende mix van literair speurwerk, spanning, avontuur en (al dan niet zwarte) humor heeft doorheen de jaren liefhebbers van het betere detective-entertainment aan het papier gekluisterd en ook in de film- en tv-wereld waren haar hersenspinsels een zeer geliefde inspiratiebron. Ruim 120 van haar verhalen kregen een verfilming, hetzij in de bioscoop, hetzij op het kleine scherm. Drie van die verfilmingen komen nu voor het eerst op dvd, netjes verzameld in een box.

Christie heeft zich doorheen de jaren altijd als een tegenstander verklaard van tv-adaptaties. Zo komt dat pas na haar verscheiden in 1980 een eerste grote tv-productie voorbereid werd. Dat resulteerde in ‘Why Didn’t They Ask Evans?’, meteen ook de laatste woorden van het stervende personage aan het begin van deze detectivethriller, die de ingrediëntencocktail uit Christie’s romans met succes naar het tv-scherm transformeerde. Dat kan ook niet anders als je weet dat er aan het verhaal bijna geen letter gewijzigd werd. Zonder twijfel had Christie na het zien van deze drie uur durende bewerking op haar oordeel over tv-producties moeten terugkomen.

Een andere tv-verfilming, ‘The Seven Dials Mystery’, zag een jaar later het levenslicht. Daarin wordt de sfeer tijdens een gezellig uitje op het Engelse platteland danig verziekt door twee moorden. Lady Eileen Brent (een rol van Cheryl Campbell) en de niet onknappe Jimmy Thesinger (James Warwick) slaan de handen in elkaar om de moordenaar te ontmaskeren. Hierdoor raken de twee overijverige speurneuzen betrokken in een mysterieus web van internationale spionage. Zo komen de twee een geheim genootschap op het spoor én een kostbare formule om een schijnbaar gespecialiseerde vorm van staal te fabriceren. Maar wat is de connectie tussen hun bevinden en de personen die het leven lieten?

Tot slot is er ‘The Secret Adversary’, uit 1983, waarin oude jeugdvrienden Tommy Beresford (James Warwick) en Tuppence Crowley (Francesca Annis) elkaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog opnieuw tegen het lijf lopen in Londen. Beide zijn ze werkloos en hebben ze een nijpend geldtekort, maar daar komt snel verandering in wanneer ze in dienst genomen worden door de Britse overheid, die de speurders in de dop de opdracht geeft Jane Finn op te sporen. Die zou in het bezit zijn van een document dat de regering in verlegenheid zou kunnen brengen. Op hun tocht stuit het tweetal tevens op een complot uit Bolsjeviekse hoek.

Met een reeks terugkerende acteurs (James Warwick, John Gielgud, Francesca Annis) zijn er heel wat parallellen te trekken tussen de drie verfilmingen, die naast een spannende en avontuurlijke plot ook kunnen terugvallen op de ouderwetse charmes van detectiveverhalen. De premissen van Christie zijn nooit zo complex dat de kijker niet mee aan het denken kan gaan, en dat maakt ze bovendien perfect voor al wie de hersenradertjes zelfs al eens graag aan het werk zet. Toegegeven, het oubollige karakter van deze adaptaties en de gedateerde look kunnen anno 2009 wel eens weinig opwindend aandoen, maar de verhalen zijn (nog steeds) clever genoeg om te entertainen.

Extra’s (dvd): als bonus treffen we nog twee andere Christie-bewerkingen, die al op dvd verkrijgbaar waren: ‘The Pale Horse’, waarin de autrice haar personages in de voodoowereld onderdompelde, en ‘Murder On The Orient Express’, de remake van haar ultieme klassieker met Alfred Molina in de rol van Hercule Poirot.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray