Zoeken

The Education Of Charlie Banks

  • Cinevision.be/nl quoteert The Education Of Charlie Banks met een 3/5
  • Regisseur: Fred Durst
  • Cast: Jesse Eisenberg, Jason Ritter, Eva Amurri
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-09-2009
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "The Education Of Charlie Banks"

Nadat rockster Rob Zombie zich aan een overstap van de muziek- naar de filmindustrie waagde, zet nu ook Limp Bizkit-frontman Fred Durst zijn eerste stappen achter de camera. Opvallend: waar er bij Zombie minstens zoveel rock ’n roll van zijn pelliculleprojecten als van zijn muzikale zware metalen druipt, gaat Durst een stuk ingetogener te werk. Minder oppervlakkig ook. Nooit gedacht dat de man achter karamellenverzenpoëzie als ‘Behind Blue Eyes’ (Bizkit’s populairste song) in staat zou zijn om een volwassen verhaal als dit op waarachtige wijze in een film te gieten. En of we ons vergist hebben!

Centraal staat titelpersonage Charlie Banks (Jesse Eisenberg in zijn gekende drammerige, zenuwzieke stijl), die als zestienjarige de wat oudere Mick Leary (Jason ‘zoon van’ Ritter) twee jongens nogal bruut in elkaar ziet timmeren. Charlie en Mick zijn niet bepaald vrienden, maar kennen elkaar via een goede vriend. Een oogje dichtknijpen is zonder twijfel wat de meesten in zulk geval zouden doen, maar niet Charlie. Het voorval blijft aan zijn geweten knagen, en uiteindelijk klapt de consciëntieuze knaap uit de biecht tegen de politie, hetgeen lijdt tot de arrestatie van geweldenaar Mick, die al gauw een paar jaartjes moet brommen.

Drie jaar later lijkt er geen vuiltje aan de lucht als Charlie als eerstejaarsstudent op de universiteit zit: zijn cijfers zijn altijd bij de beste van de klas en bovendien voelt hij zich heimelijk aangetrokken tot een meisje dat mogelijk ook wel iets voor hem voelt. Het gaat hem dus voor de wind. Zijn evenwichtige en uitgebalanceerde leventje wordt echter danig verstoord door Mick die plots weer opduikt. Die zint op wraak op diegene die hem destijds aan de juten heeft overgedragen. Weet hij dat Charlie degene is die hem heeft aangegeven? En wat komt hij - een stoere macho - precies doen op Charlie’s school?

De titel houdt zijn ambities niet bepaald in sluiers gehuld. ‘The Education Of Charlie Banks’ gaat over een onzekere, bange knul die met meer volwassen voet in het leven moet leren staan. Dat hij dat niet op school kan leren, ondervindt hij aan den lijve in dit bescheiden coming-of-age-drama, waar de personages centraal staan. Het script heeft inhoudelijk niet erg veel om het lijf en je ziet de finale al van ver aankomen draven, maar de eerlijke en realistische manier waarop dat gebeurt, maakt dat alles erg geloofwaardig aandoet. Zo leef je ook makkelijker mee met de karakters. Zelfs met bullebak Mick, die het meest ambigue neergezet wordt.

Dat Mick de show steelt, hangt zeker samen met de verbluffende vertolking van Jason Ritter, die zich na een kort, maar opvallend optreden in ‘W.’ bewijst als een talent om in het oog te houden. Van Jesse Eisenberg wisten we dit al langer, al verraadt de weinige variatie in zijn rollen wellicht een beperking. Wat hij doet, doet hij goed, maar dat het vaak hetzelfde is, kan je na ‘The Squid And The Whale’, ‘The Hunting Party’ en nu deze moeilijk ontkennen. De echte ster is niettemin Fred Durst zelve, die net als zijn hoofdpersonage een zekere education achter de rug heeft. Hij heeft alvast met succes een nieuwe roeping gevonden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray