Zoeken

State Of Play (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert State Of Play (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Kevin Macdonald
  • Cast: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren
  • Genre: Thriller
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-10-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "State Of Play (Blu-ray)"

De non-inspiratiepandemie in Hollywood lijkt zich elk jaar meer en meer te verspreiden, want bijster veel originele ideeën waren er anno 2009 schijnbaar niet meer rond in Tinseltown (de studio’s kiezen het meest voor remakes, sequels en reboots). Ook ‘State Of Play’ haalde zijn mosterd elders, en wel bij de gelijknamige én geweldige zesdelige BBC-miniserie van David Yates; stammende uit de tijd dat die zijn ziel nog niet verkocht had aan de ‘Harry Potter’-machine.

Toch kan je ditmaal niet van creatieve bloedarmoede spreken. Zo kruipt rastalent Kevin Macdonald - ‘Touching The Void’ en ‘The Last King Of Scotland’ waren nagelbijters - achter de camera, goot de briljante ‘Michael Clayton’-scribent Tony Gilroy de interessante pitch in een ultrastrak scenario dat iets na twee uur afklokt én bekleden goeie acteurs als Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams én Helen Mirren de affiche. Dat het predikaat remake toch nog geassocieerd kan worden met uitstekend, bewijst deze spannende thriller dus met verve.

Wanneer de maîtresse van congreslid Stephen Collins (Affleck) dood wordt aangetroffen, ziet zijn toekomstige politieke carrière er plots een stuk minder rooskleurig uit. Cal McAffrey (Crowe), journalist voor The Washington Globe en persoonlijke vriend van Collins, ruikt onraad. Zijn hoofdredactrice (Mirren) vindt dat het wel eens tijd wordt dat hij nog eens uit zijn schelp komt - zijn loon stemt niet overeen met zijn werk, meent ze - en misschien is dit wel de ideale zaak. In zijn speurtocht naar de waarheid wordt McAffrey bijgestaan door de jonge reportersleeuwin Della Frye (McAdams), met wie hij een heel netwerk van informanten, spionnen en moordenaars op het spoor komt. Hoever kan hij graven tot hij voor z’n eigen leven moet vrezen? En brengt zijn speurwerk zijn oude makker in de problemen?

De set-up mag dan al geleend zijn van een Britse reeks, door de voortdurende echo’s naar de politieke thrillers uit de jaren ’70 (vergelijkingen met de Alan J. Pakula-klassieker ‘All The President’s Men’ zijn onvermijdelijk), het wervelende tempo én een intelligente hamvraag - hoever reikt journalistieke integriteit wanneer vriendschap om het hoekje loert? - die doorheen het centrale mysterie verweven zit, heeft deze ‘State Of Play’ voldoende merites op zichzelf. Macdonald toont zich alweer een kei in suspense en storytelling, en verraadt zich zichtbaar een grote fan van de tijd dat thrillers nog op het verstand in plaats van op sensatie mikten.

Russell Crowe - die director pal Ridley Scott zelfs om advies vroeg of hij dit project al dan niet zou aanvaarden - schittert in een rol waarin hij eindelijk zelf nog eens de show mag stelen, terwijl Ben Affleck bewijst dat zijn knappe retour in ‘Hollywoodland’ geen toevalstreffer was. ‘State Of Play’ is Amerika op zijn intelligentst. Een nagelbijtende thriller die de kijker voor een keertje eens niet onderschat, maar ‘m zijn hersenradertjes goed laat gebruiken. Ironisch dus dat het net een Schot is - dit is Macdonalds eerste overzeese uitstap - die demonstreert dat Hollywood wel degelijk nog iets in zijn mars heeft.

Extra’s (Blu-ray): een making of van ongeveer twintig minuutjes waarin heel wat cast- en crewlui aan het woord komen, maar cineast Kevin Macdonald de boventoon mag voeren: hij vertelt ondermeer hoe bepaalde locaties tot stand kwamen en hoe hij de BBC-versie een andere draai wilde geven op het witte doek. Een paar verwijderde scènes vinden we ook terug. De meest interessante extra vinden we bij de voor Blu-ray exclusieve U-Control-optie: een picture in picture-ervaring met heel wat ‘achter de schermen’-info én een aparte optie die je toestaat meer te weten te komen over de historie van enkele locaties die in de film aan bod komen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray