Zoeken

Accidents Happen

  • Cinevision.be/nl quoteert Accidents Happen met een 4/5
  • Regisseur: Andrew Lancaster
  • Cast: Geena Davis, Harrison Gilbertson, Harry Cook
  • Genre: Drama
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-02-2011
  • Distributeur DVD: tba
Bekijk de cover van de film "Accidents Happen"

Tijdens de openingsscène van ‘Accidents Happen’ waant de kijker zich op zeer vertrouwd terrein. De grasgroene gazonnen van de suburbia-wijk roepen herinneringen op aan ‘American Beauty’, terwijl de alwetende verteller op de klankband eenzelfde ironie in zijn stem weet te leggen als die van ‘Little Children’. Geen misse referenties, maar ze blijken volledig terecht. Niet enkel belooft de opener een tragikomische bespiegeling van een disfunctioneel Amerikaans gezin in de voorstad, ‘Accidents Happen’ groeit op minder dan anderhalf uur uit tot een kleine semi-classic in wording.

Je zou nochtans denken dat de Conways weinig redenen hebben om geamuseerd door het leven te gaan. Acht jaar geleden kwam dochter Linda om ten gevolge van een auto-ongeluk, dat tevens zoon Gene tot een leven als kamerplant veroordeelde. Moeder Gloria raakte hierdoor verbitterd, waardoor manlief besloot z’n heil op een ander te zoeken. Aan zoon Billy de taak om de familie nog een beetje bij elkaar te houden, maar dat is makkelijk gezegd met ouders die elkaar niet kunnen uitstaan en een broer met wie zijn relatie al niet veel beter is. Wanneer Billy bevriend raakt met Douglas Post, de lokale herrieschopper, lijkt hij weer wat plezier in het leven te vinden.

‘Accidents Happen’ is een grappige, dan wel tragische film die aan de hand van spitante humor prikt waar het pijn doet. De lijn tussen komedie en drama is flinterdun, waardoor je vaak niet weet wanneer je nu precies moet lachen of huilen. De oneliners op het scherp van de snee volgen elkaar in sneltempo op, maar altijd zijn ze doortrokken van een zekere wrangheid. En echtheid ook, want hoe toevallig de gebeurtenissen soms mogen aandoen, ze voelen altijd uit het leven gegrepen. De personages zijn geen karikaturen, maar echte mensen die met hun emoties geen blijf weten.

Eigenlijk is het opvallend dat er zoveel te lachen valt, want met de onderwerpen die startend cineast Andrew Lancaster - een Australiër die zijn licht laat schijnen op een Amerikaans burgergezin! - in zijn verhaal verwerkt (het pijnlijke verlies van een gezinslid, het verdriet dat daarmee gepaard gaat, een uiteenbrokkelend gezin) had dit makkelijk al kommer en kwel kunnen zijn. Niet zo dus, want zelfs op het moment dat je verwacht dat de film nu finaal de dramatische toer opgaat, gaat Lancaster voor de lach. Zijn mise-en-scène is dan weer erg klassiek, maar hij verdient zeker pluspunten wat de keuze van de muziek betreft. Het verhaal situeert zich in de jaren tachtig, en dat hoor je. Al kiest hij creatief ook voor hedendaagse songs die dat gevoel oproepen (Empire Of The Sun komt langs bijvoorbeeld).

De acteurs staan daarnaast unaniem sterk te acteren, met Harrison Gilbertson als de tiener Billy en Geena Davis als de mater familias voorop. Davis is de laatste jaren wat van het toneel verdwenen en beleefde haar gloriejaren reeds in de jaren tachtig, waarin ze ondermeer een Oscar won voor haar rol in ‘The Accidental Tourist’. Dat was toen géén accident, en ook nu zet ze een overtuigende rol neer waarmee ze ons inziens een Oscarnominatie uit de brand mag slepen. ‘Accidents Happen’ is een coming-of-age-verhaal, een familiedrama en een bittere komedie ineen, die bovendien op die drie niveaus werkt. Knap.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray