Zoeken

Botched

  • Cinevision.be/nl quoteert Botched met een 3/5
  • Regisseur: Kit Ryan
  • Cast: Stephen Dorff, Jamie Foreman, Sean Pertwee
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-10-2008
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Botched"

Verschiet niet als het even duurt vooraleer in ‘Botched’ het bloed rijkelijk vloeit. Op de hoes mag dan al het woordje horror prijken, net zoals genregenoten ‘From Dusk Till Dawn’ en ‘The Cottage’ gaat ook deze de tong stevig in de wang gedrukt houdende cultfilm van start als een misdaadkomedie met een moddervette knipoog.

We maken kennis met Ritchie (Stephen Dorff) op het toppunt van zijn kunnen: als kluizenkraker. Precies wat hij doet in de openingsscène - in het badstedelijke Nice - waar hij samen met zijn partners in crime een stel kostbare diamanten steelt, met als doel die te bezorgen aan hun opdrachtgever in Los Angeles. Een overstekend vrouwtje met hond steekt daar echter een stokje voor: hun vluchtauto crasht en niet lang daarna wordt de weghinkende Ritchie ook nog eens door auto overreden. Hij ontkomt, maar slaagt er niet om de diamanten - intussen wijd verspreid over het asfalt - mee te nemen. Een fikse uitbrander later staat hij voor zijn laatste kans: samen met twee lokale gangsters moet hij in een penthouse in Moskou een kostbaar kunstvoorwerp stelen. Wat een simpel klusje lijkt, ontaardt echter in een nachtmerrie als de drie samen met een stel passanten vast komen te zitten op de groezelige, kennelijk onbewoonde dertiende verdieping van het hotel. Zo onbewoond blijkt die echter niet: enkele zieke erfgenamen van Ivan de Verschrikkelijke hebben er immers hun messen gescherpt en zijn niet zinnens om iemand in het pand levend te laten.

Wat volgt, is een geinig circus aan bloederige grappen en grollen, waarbij hoofden, handen en andere ledematen aan sneltempo afgehakt worden. De vaart wordt er goed ingehouden en steeds legt debuterend cineast Kit Ryan de focus op de humor, zichzelf en dus ook de film niet te serieus nemend. Gelukkig doen ook de acteurs dat niet, al kan je hen bezwaarlijk verdenken van veel acteertalent. Stephen Dorff, die voor zijn hoofdrol zelfs tot beste acteur bekroond werd op een New Yorks horrorfestival, brengt het er nog behoorlijk vanaf, maar de B-cast die hem begeleidt, raakt niet verder dan een weinig verdienstelijke poging en verwart hysterisch gekrijs met oprechte emoties. Nu is dat voor ‘Botched’ geenszins erg, want het stuntelige spel zet het over the top-karakter van het verhaal alleen maar kracht bij. Deze film moet het namelijk nergens hebben van zijn inventiviteit, als wel van zijn hoge cultwaarde, die anderhalf uur lang een brede smile op het gelaat van de kijker tovert. Waarvan akte.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray