Zoeken

Up

  • Cinevision.be/nl quoteert Up met een 3/5
  • Regisseur: Pete Doctor
  • Cast: Edward Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagai
  • Genre: Animatie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Up"

Met ‘Up’ schrijft de studio achter pareltjes als ‘Cars’ en ‘Ratatouille’ alweer geschiedenis. Niet alleen is dit de allereerste animatiefilm die de eer kende om het prestigieuze Filmfestival van Cannes te openen maar ook zetten de pixelprofeten hun eerste stappen op het gebied van 3D-animatie. Hoewel dat voor de makers maar weinig verandert in hun aanpak. Zo verklaarde Pete Doctor (de regisseur achter het onderschatte ‘Monsters, Inc.’) dat de studio al vanaf dag één films in drie dimensies maakt, zij het dan wel in 2D gepresenteerd. Zijn boodschap is niet mis te verstaan: voor animatiefilms met een hart moet je nog altijd bij Pixar zijn.

Ook hun nieuwste lijkt het hart op de juiste plaats te dragen. De openingsscène - een montage waarin het leven van het hoofdpersonage verteld wordt op de magistrale tonen van een kippenvelinducerend stukje emotionele muziek - is mogelijk één van de knapste verwezenlijkingen van de studio, die eens te meer bewijst zichzelf steeds heruit te vinden. De poëtische kracht die daarvan uitgaat, doet je even vergeten dat je naar een animatiefilm aan het kijken bent: de connectie die je als kijker met getekende karakters hebt, voelde nooit eerder zo écht. Net zoals bij voorganger ‘Wall•E’ (die ook prachtig uit de startblokken schoot) treedt halfweg evenwel een stijlbreuk op.

‘Up’ vertelt het verhaal van Carl Fredrickson, die op zijn oude dag - hij ziet er ondertussen uit als een Spencer Tracy-lookalike - besluit om de jeugddroom van z’n zopas verscheiden echtgenote te verwezenlijken: hij trekt op avontuur naar de wildernis van Zuid-Amerika. Zijn transportwijze is op z’n minst curieus te noemen. Zo bindt hij duizenden ballonnen aan zijn huis, waardoor hij met woonst en al het luchtruim verkent. Aan boord van zijn zwevende stulpje bevindt zich echter ook Russell, een mollige boy scout die het allemaal te gek en geweldig vindt. Samen met hem gaat de grompot die Carl geworden is een groot avontuur tegemoet.

De grote kracht van de Pixar-films is dat de makers nooit kiezen voor een snelle grap of blitse parodie, maar ten allen tijde de kaart van de nostalgie trekken. Dat is hier niet anders, en zeker het eerste deel van ‘Up’ weet te ontroeren, met geloofwaardige personages, prachtige muziek en knappe scènes die kleine cinematografische kunstwerkjes op zichzelf vormen; van technische hoogstandjes heeft de studio nog altijd heel wat kaas gegeten. Het valt bovendien steeds weer op hoe volwassen thema’s aangekaart worden (dit is de eerste film uit de Disney-stal waarin een personage een miskraam heeft), waarmee kinderen zich niet makkelijk kunnen vereenzelvigen.

Hoe briljant de eerste helft is, zo doodgewoon is echter de tweede. Het avonturenverhaaltje weet nog wel te entertainen, maar in verhouding tot het voorgaande durft het wel eens vloeken. Vooral de clan via een technisch gesofisticeerde halsband pratende honden die het op de twee helden - ondertussen geruggensteund door een sjofele kwispelaar en een gekke pelikaan - gemunt hebben, weet nooit echt te overtuigen. De animatie blijft natuurlijk op hoog niveau en een finale tussen de wolken is plezierig, maar je hebt niet langer het gevoel toeschouwer te zijn van iets magisch. Wat niet wegneemt dat deze film warm aanbevolen familievertier is.

Extra’s (Blu-ray): zoals traditioneel bevat ook deze Pixar-release op Blu-ray enkele geinige kortfilms die ons in de bioscoop onthouden werden, maar ook vinden we een paar alternatieve scènes terug, waaronder eentje van de prachtige scène over het huwelijk tussen Carl en zijn vrouw voor het leven. Verder huist er tussen het bonusmateriaal ook een verkennerspel voor de jongere filmfanaten en een set docuutjes voor de al wat opgegroeide animatiefilmliefhebber. Wederom een prachtige release dus, wat van deze frontrunner voor de Oscar voor Beste Animatiefilm een must voor elke collectie maakt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray