Zoeken

Trick 'r Treat

  • Cinevision.be/nl quoteert Trick 'r Treat met een 4/5
  • Regisseur: Michael Dougherty
  • Cast: Brian Cox, Dylan Baker, Anna Paquin, Rochelle Aytes
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 79 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-10-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Trick 'r Treat"

In onze contreien wordt met Halloween hoogstens een horrorfilm op televisie uitgezonden, maar over de plas wordt het gevierd als ware het carnaval. ‘Trick ‘r Treat’ - verwijzend naar de vele kinderen die bedelend om snoep doorheen de straten trekken en bij elk huis dat op hun weg ligt aanbellen - vertelt vier horrorverhalen die zich op die bewuste avond afspelen. Aan het roer van deze eens komieke, dan weer spannende gruwelmozaïek staat Michael Dougherty, die bezieling vond bij z’n eigen kortfilm uit 1996 (‘Season’s Greetings’), een animatiefilmpje over een mysterieuze trick-or-treater.

Die maakt ook zijn opwachting in deze langspeler van hoop en al 79 minuten, waarin hij een bejaarde man belaagt die een duister geheim met zich meedraagt. De buurman van die man op leeftijd (een rol van Brian Cox btw) is een in het dorpje bekende schooldirecteur die de door de straten trekkende kids vergiftigd snoep in de maag splitst. Ook actief op Halloweennacht: een seriemoordenaar die een jonge vrouw achtervolgt, die op haar beurt ook niet de onschuld zelve blijkt te zijn én een paar kinderen die een geheim over het stadje ontdekken en vervolgens een gemene streek uithalen.

Door z’n verschillende verhaaltjes die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, doet ‘Trick ‘r Treat’ natuurlijk denken aan anthologiehorrors als ‘Creepshow’ en sequels, maar Dougherty speelt met tijdslagen zoals we die niet kennen in films als deze en maakt van zijn langspeeldebuut (hij was wel eerder scribent van o.a. ‘Superman Returns’ van regisseur Bryan Singer die bij deze film als producent optreedt) eerder een huivervariant op ‘Crash’ en verweeft de verhalen op intelligente wijze door elkaar.

Bovendien verkent hij diverse facetten van het horrorgenre: elke subplot tapt uit een ander vaatje, wat zijn film niet enkel creatief, maar ook afwisselend en anderhalf uur boeiend maakt. Zo doet de historie van de kinderen die het geheim van de schoolbus uit de doeken doen, denken aan jaren tachtig classic ‘The Goonies’ (hét voorbeeld van tienerspanning), terwijl het verhaal van de als Roodkapje uitgedoste twen een pak Freudiaanse sprookjessymboliek bevat. Clevere scenario-ingrepen, al raakt het schot niet altijd de roos: over de pumpkin killer hadden we gerust wat meer willen weten.

‘Trick ‘r Treat’ is een verademing in het genre, en wel omdat het een film is waar duidelijk langer over nagedacht lijkt dan doorgaans het geval is. Niet verwonderlijk als je weet dat één van de ideeën reeds uit 1996 (de kortfilm) stamt en dat Dougherty er vervolgens twaalf jaar over nam om de drie andere te verzinnen. Hopelijk duurt het niet zolang vooraleer hij opnieuw in actie schiet, want deze Halloween-horror, waarin op het einde alle verhaallijnen netjes in elkaar klikken, smaakt absoluut naar meer.

Extra’s (dvd): de meest boeiende extra is de kortfilm ‘Season’s Greetings’, met optionele commentaar van regisseur Michael Dougherty. Voorts is er nog een featurette met als titel ‘Trick ‘r Treat: The Lore And Legends Of Halloween’, waarin onder andere een reeks Halloweenmythes de revue passeren, en krijgen we op iets meer dan een minuut een knappe vergelijking te zien aangaande de bewuste schoolbusscène (je begrijpt het wel als je de film ziet!). Ook leuk: een clip van vijftien minuten met extra scènes: veelal gaat het echter om verlengingen van scènes die reeds in de film zaten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray