Zoeken

Carriers

  • Cinevision.be/nl quoteert Carriers met een 3/5
  • Regisseurs: Alex Pastor, David Pastor
  • Cast: Chris Pine, Pïper Perabo, Lou Taylor Pucci, Emily VanCamp
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-02-2010
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Carriers"

De openingsscène van ‘Carriers’ is er eentje om in te kaderen: vier jongeren cruisen met hun auto over desolate woestijnwegen, moederziel alleen, afgezonderd van de rest van de wereld. Wanneer een auto de weg barricadeert, zijn ze verplicht halt te houden. Een man bedelt ten einde raad om benzine, maar de vier protagonisten lijken niet zinnens hem te helpen. Wanneer op de achterbank van de auto die over het hele wegmidden geparkeerd staat plots een jong meisje met een bebloed mondmaskertje haar neus aan het venster steekt, kunnen de vier niet snel genoeg weg zijn. Met scheurende banden knallen ze weg, de leegte in.

‘Carriers’ was nog geen kwartier bezig of we waren al verkocht. De doemsfeer, de prachtige fotografie en de aanpak die cojones verraadt (regisseurtandem annex broederpaar Alex en David Pastor zijn van Spaanse origine) leiden een beklemmende apocalyptische horrorthriller in, die vertrekt vanuit een premisse die niet nieuw is, maar door z’n baldadige uitwerking en verrassende scenariokeuzes toch originaliteitpunten scoort. Dat je anderhalf uur lang niet te weten komt wat er nu precies aan de hand is, is daar al één van. Je kan dat gemakzucht noemen, maar het zorgt er wel voor dat je geboeid blijft tot het eind.

Met mondjesmaat komen we te weten in welke situatie de vier hoofdpersonages - vertolkt door onder andere Chris Pine uit ‘Star Trek’ en Piper Perabo uit ‘Coyote Ugly’ - zich bevinden. Een besmettelijk virus woedt doorheen de VS en iedere geïnfecteerde is ten dode opgeschreven. Broers Danny en Brian besluiten niet bij de pakken te blijven zitten en trekken, met het lief van de ene en een kennis van de andere, erop uit richting zuiden, daarbij een set eenvoudige regeltjes hanterend: nooit een besmette aanraken, altijd een mondmasker dragen in het bijzijn van een aangestoken ziel én altijd alles met desinfecterend water schoonmaken.

De weg die ‘Carriers’ opgaat, is niet meteen onverwacht, maar de manier waarop hij dat doet, weet nu en dan toch te verbazen en brengt een stel bijzonder sterke scènes met zich mee; naast de reeds eerder aangehaalde briljante opener bezorgde ook een scène waarin een vader met zijn dochtertje naar de wc gaat ons absoluut kippenvel, en niet op een manier zoals je dat zou verwachten. De karakters zijn evenwel wat vlakjes uitgewerkt en de diepgang die de makers aan de broederrelatie willen geven (o.a. door de home movies), treft dan weer geen doel. Ook de keuze om een bepaald karakter plots overboord te gooien, vloekt met de plotlogica.

Toch weet deze low profile huiverhit te vermaken en te beklijven. Opvallend hoe weinig echte gruwel getoond wordt en hoeveel gesuggereerd. Maar zoals je wellicht weet, speelt de suspenserijkste horror zich tussen je beide oren af, en dat hebben de broertjes Pastor goed begrepen. De finale weet je bovendien nog even uit je lood te slaan door een sombere voice-over van het hoofdpersonage. Wie uit is op sensationele actie zal hier mogelijk niet aan zijn trekken komen, maar toch was het al een poos geleden dat we onze tanden nog zo vaak in de nagels hebben gezet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray