Zoeken

Flash Of Genius

  • Cinevision.be/nl quoteert Flash Of Genius met een 3/5
  • Regisseur: Marc Abraham
  • Cast: Greg Kinnear, Lauren Graham, Dermot Mulroney, Alan Alda
  • Genre: Drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-10-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Flash Of Genius"

Stel je voor: je doet een geweldige uitvinding, maar een industriereus met een vette portefeuille en een leger rechtsgeldige achterpoortjes pikt het in zonder je er ook maar één greintje krediet voor te geven. Het overkwam Bob Kearns (Greg Kinnear) in de jaren zestig. Zo vond hij de intervalruitenwisser uit, waar nu meer dan 150 miljoen (!) wagens mee uitgerust zijn. Hij denkt dat zijn fortuin gemaakt is, maar ondervindt aan den lijve dat de Amerikaanse droom ook een nachtmerrie kan zijn wanneer een autogigant met zijn idee aan de haal gaat.

Kearns is echter niet de man om bij de pakken te blijven zitten en de brave huisvader stort zich in het avontuur van zijn leven: hij bindt de strijd aan tegen de gigant. Een ongelijke strijd, zou je denken. Een strijd ook die hij in geen miljoen jaar kan winnen. Wat volgt, is een juridisch getouwtrek dat ruim een decennium in beslag nam, en dat ook zijn weerslag niet miste op het privéleven van de bezeten doch naar gerechtigheid zoekende huisvader: hij vervreemdt totaal van zijn eertijds toegewijde echtgenote (een rol van Lauren Graham) en ook de relatie met zijn kinderen kan je niet bepaald optimaal noemen.

‘Flash Of Genius’ ruikt van kilometers afstand al naar zo’n typisch legaal ‘de kleine man vs. de grote firma’-drama, maar je zou je kunnen vergissen. Regisseur Marc Abraham, die de echte Bob Kearnes gekend heeft, is tot het uiterste gegaan om zijn verhaal verkocht te krijgen aan de studio’s, en ook de hoofdacteur liet het script een poos lang onaangeroerd op het nachttafeltje liggen. De reden? Het niet erg aantrekkelijke uitgangspunt én de hoofdfiguur die niet meteen als een sympathieke gozer wordt neergezet. Toch slaagt Greg Kinnear er met zijn sublieme en subtiele vertolking in je met zijn karakter te laten meeleven.

Het script blinkt evenwel niet uit in vernieuwing en vaak is de opeenvolging van gebeurtenissen heel voorspelbaar. Dat het huwelijk en het gezinsgeluk van Kearnes gevoelig op de helling komt te staan, weet je van tevoren, en ook zijn strijd in de rechtszaal voel je zonder dat je ook maar iets over de echte geschiedenis weet op kousenvoeten komen aandraven. Maar het pleit voor de makers dat ze niet voor een sentimentele inkleding kozen. Het valt werkelijk op hoe sec het gehouden wordt, en ook al zijn er wendingen die je ook in de gemiddelde weekendfilm tegenkomt, ze worden tenminste niet met een dikke laag suiker opgediend.

Dat maakt van ‘Flash Of Genius’ een aangrijpend en inspirerend verhaal dat in eenzelfde rijtje thuis hoort als ‘Erin Brockovich’, ‘The Insider’, ‘Silkwood’ en ‘A Civil Action’. Allemaal krachtige verhalen die hun inspiratie bij ware feiten haalden en die niet enkel gingen over de strijd van de kleine garnaal tegen het alles dominerende ‘systeem’, maar ook over de prijs die de barricadevechters betaalden om hun strijd gevoerd te krijgen. Een pakkend en bovendien ook mooi en smaakvol verpakt verhaal, met knappe vertolkingen van Kinnear, Graham en ook Dermot Mulroney en Alan Alda.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray