Zoeken

21

  • Cinevision.be/nl quoteert 21 met een 3/5
  • Regisseur: Robert Luketic
  • Cast: Jim Sturgess, Kate Bosworth, Kevin Spacey, Laurence Fishburne
  • Genre: Thriller
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum: 16-04-2008
  • DVD: 25-09-2008
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "21"

Wij zouden ze geen eten willen geven, de arme stakkers die in het mondaine Vegas hun bezittingen verspeelden aan de grasgroene casinotafels. “You think you can beat the system?”, scandeert surveillanceagent Cole (Laurence Fishburne) met de vuist in aanslag richting een overtreder, zelfverzekerd dat zijn systeem onfeilbaar is. Hij ziet alles. Of toch bijna alles, want het duurt eventjes voor hij het MIT-team in de smiezen krijgt: vijf jonge tieners of twentysomethings, die door hun prof (Kevin Spacey) uitverkozen zijn om de verlichte gokstad van ettelijke miljoenen dollars te beroven. Al is beroven niet het juiste woord; het is immers niet illegaal.

Hoe ze precies te werk gaan? Door kaarten te tellen en op die manier uit te vissen wanneer een tafel het heetst staat om een lucratieve slag te slaan. Ben (Jim Sturgess) is de nieuwste aanwinst in het team, een wiskundig genie die in een wip het hele gokcircus onder de knie heeft en zich daarbij een duidelijk doel heeft gesteld: 300,000 dollar bij elkaar sparen om z’n studies te bekostigen en er dan onmiddellijk mee kappen. Maar geld is verslavend en de macht om het Vegas-systeem in het ootje te nemen blijkt dat na een tijdje ook.

‘21’ is een hip en trendy kaartfilmpje over een doodgewone jongen (oké, hij haalt de theorie van Newton in een paar tellen onderuit, maar verder is-ie doodnormaal), die in een ongewone situatie terechtkomt. Kaarten voor de liefde - hij stemt enkel toe om dichter bij een meisje te komen dat ook tot het team behoort - transformeert even gauw in de liefde voor het kaarten en voor hij het goed en wel beseft, wordt hij bevangen door zijn onuitstaanbare ego, waarbij hij alles verliest wat hij daarvoor opgebouwd heeft. Op Bens tocht naar gewaarwording worden de clichés niet gespaard: het team waarvan hij deel uitmaakt, bestaat verder uit wandelende karikaturen, de leermeester blijkt plots niet zo sympathiek te zijn en een ultieme twist geeft aan het laatste halfuur alsnog een heel andere invulling (alsof we die niet zagen aankomen!). Niets dat we nog niet in andere genrefilmpjes achter de kiezen kregen, dus, maar de blitse en sexy wijze waarmee Robert Luketic (de man achter ‘Legally Blonde’ en ‘Monster-In-Law’) alles in beeld brengt, geeft de film de jachtigheid en snelheid die zijn verhaal verlangt. De kaarten bewogen nooit eerder zo flashy over het wijd gestrekte Vegascanvas en ondanks een speelduur van twee uur kent ‘21’ nauwelijks een rustpunt.

Kevin Spacey, die ook optreedt als producer, amuseert zich kostelijk, maar het zijn de jonge acteurs die de hoogste honneurs mogen waarnemen. Jim Sturgess en Kate Bosworth stralen als een koppel dat gemaakt, gekraakt en vervolgens alweer gemaakt wordt in de luxueuze woestijnstad. Liefde is dus toch als een kaartspel: you win some, you lose some, maar er is soms - net zoals de kaartteltechniek die de jonge ‘oplichters’ hanteren - geen touw aan vast te knopen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray