Zoeken

The Bourne Supremacy

  • Cinevision.be/nl quoteert The Bourne Supremacy met een 3/5
  • Regisseur: Paul Greengrass
  • Cast: Matt Damon, Joan Allen, Brian Cox
  • Genre: Actie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 08-09-2004
  • DVD: 16-12-2004
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Bourne Supremacy"

‘The Bourne Supremacy’, gebaseerd op de succesvolle roman van Robert Ludlum en het tweede boek in de Bourne-trilogie, is het vervolg op de razend populaire en erg entertainende actiehit ‘The Bourne Identity’ uit 2002. Matt Damon herneemt zijn rol als koele killer Bourne, Paul Greengrass - alom gelauwerd omwille van zijn impressieve regie voor ‘Bloody Sunday’ - neemt de regiestoel over van Doug Liman.

Bourne krijgt opnieuw af te rekenen met enkele demonen uit z’n verleden; hij wordt achternagezeten door de meest streng getrainde huurdoders en bovenal is hij het doelwit van de CIA, die samen met ex-Threadstone-voorzitter Abbott (Brian Cox) de jacht inzet op de vroegere geheim agent.

‘The Bourne Supremacy’ kent een erg hoge vaart en schiet al vrij snel uit de startblokken. De spectaculaire tweegevechten, indrukwekkende ontploffingen, nagelbijtende kat-en-muisspelletjes en opwindende autoachtervolgingen volgen elkaar in sneltempo op, waardoor deze film geen seconde verveelt. Ondanks deze razende snelheid, bevat de prent ook veel babbelscènes, waarin we als kijker beetje bij beetje over de uiteindelijke intrige te weten komen. Niet alleen is de plot ditmaal pakken spannender dan z’n voorganger, ook wordt hij hier veel strakker uitgewerkt. Het camerawerk van Paul Greengrass loont absoluut de moeite; de car chase in de finale verdient moeiteloos z’n plaatsje naast het legendarische rijtje Friedkin-achtervolgingen.

Nog een pluspunt aan deze sequel is de verdere karakterontwikkeling. Het personage van Bourne, waaraan Matt Damon op prima wijze gestalte geeft, herbergt alsmaar minder geheimen voor het publiek en blijkt veel meer te zijn dan een stone cold assassin. Zowel Franka Potente (die een veel te kort aandeel heeft!), Brian Cox, Julia Stiles als Gabriel Mann hernemen hun rollen van deel één - zelfs Chris Cooper maakt in enkele flitsende flashbacks z’n optreden - terwijl Joan Allen op sterke wijze een bikkelharde bureaubitch neerpoot. ‘The Bourne Supremacy’ heeft alles wat een actiefilm verlangt: goede vertolkingen, een sterke intrige, spectaculaire scènes en een flinke dosis schwung!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray