Zoeken

Elève Libre

  • Cinevision.be/nl quoteert Elève Libre met een 2/5
  • Regisseur: Joachim Lafosse
  • Cast: Jonas Bolquet, Jonathan Zaccaï, Yannick Renier
  • Genre: Drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-10-2009
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Elève Libre"

Laat ons het er vooral over eens zijn: Belgisch cineast Joachim Lafosse maakt niet wat je noemt feel good cinema. In ‘Folie Privée’ toonde hij een getormenteerde gescheiden vader die maar moeilijk zijn zoontje kon achterlaten en in ‘Nue Propriété’ zagen we hoe een gebroken familie niet anders kon dan de scherven van hun eigen bestaan op te rapen. Ook ‘Elève Libre’ gaat de psychologische toer op en voert een rist dubbelzinnige personages op die de élève uit de titel zijn vrije (libre) karakter trachten te geven. Maar vrijheid blijkt soms ook verstikkend te werken.

Jonas (debutant Jonas Bolquet) is een 16-jarige leerling die - hoe was je zelf op die leeftijd? - aan school niet erg veel belang hecht. Aan het begin van de film zien we hem op een tennisveld; zijn grote droom is om ooit een succesvolle carrière op dat grasgroene veld uit te bouwen. Wanneer hij niet slaagt voor het toegangsexamen wordt hij andermaal geconfronteerd met de keiharde realiteit. Op de koop toe is hij weer niet geslaagd en wordt hem aangeraden naar een technische school te gaan. Niet van plan om opnieuw een jaar te vergooien en als oudere bisser tussen een stel jonge pupillen te gaan zitten, hoopt hij via middenjury aan een diploma te raken.

Daarin wordt hij bijgestaan door zijn hoogopgeleide vrienden, allemaal een stukje ouder en rijper dan hemzelf. Hij trekt in bij Pierre (Jonathan Zaccaï), in wiens woonst Didier (Yannick Renier) en Nathalie (Claire Bodson) ook resideren. De drie willen er alles aan doen opdat de jongen zou slagen. Rap wordt duidelijk dat de relatie tussen de jonge, onervaren Jonas en zijn drie vrijdenkende vrienden die van de meester versus de leerling overstijgt. Gesprekken aan tafel gaan dan soms wel over algebra of Camus, maar het meest van al willen ze het groene knaapje levenslessen meegeven. En die hebben niet weinig betrekking op zijn seksuele volwassenwording.

Net zoals bij zijn vorige films gaat Lafosse voor een statische, klinische stijl, met een alles registrerende camera die van op een afstand de kijker een blik gunt in de lotgevallen van de personages. De erg lang aangehouden shots maken het voor die toeschouwer evenwel niet makkelijk om in de film te raken, en ook de karakters laten je Siberisch koud. Een koele aanpak is voor een verhaal als dit misschien wel de enige juiste aanpak, maar het zorgt ervoor dat een emotionele connectie erg moeilijk te maken is. Gelet op de evolutie van het verhaal, is dat misschien ook niet helemaal nodig, maar wel werkt het verveling en langdradigheid in de hand.

De acteurs leveren niettemin eersteklas werk, en vooral de interactie tussen Jonas Bolquet en Jonathan Zaccaï bezorgt de film de nodige pit. Je kan niet zeggen dat er te weinig van die momentjes inzitten (er wordt bijvoorbeeld bijzonder veel aan een eettafel besproken), maar doordat je nooit helemaal met het hoofdpersonage gaat meeleven, raak je ook niet echt betrokken. Met ‘Elève Libre’ toont Joachim Lafosse zich opnieuw een regisseur om rekening mee te houden, maar het niveau van zijn uitstekende voorganger kan hij ditmaal niet evenaren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray