Zoeken

Surrogates

  • Cinevision.be/nl quoteert Surrogates met een 2/5
  • Regisseur: Jonathan Mostow
  • Cast: Bruce Willis, Radha Mitchell, Rosamund Pike, James Cromwell
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 10-03-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Surrogates"

De wereld in de toekomst, afgebeeld in ‘Surrogates’, is er één van leegheid. Mensen komen niet langer zelf op straat, maar sturen hun surrogate (kortweg: surrey) de deur uit, een robot die er uitziet zoals zijn eigenaar dat wil. Een verbeterde versie van jezelf, zeg maar, die je simpel vanuit je huiskamer kan besturen. De maatschappij vaart er schijnbaar wel bij. Het criminaliteitspeil zit op een historisch minimum en iedereen leeft in peis en vree naast elkaar. De vraag hoe het komt dat niemand via zijn surrogaat-alter ego een overtreding begaat, wordt niet eens gesteld.

De veilige samenleving krijgt echter een deuk wanneer een lijk aangetroffen wordt. FBI-agenten (toch de surrogaten ervan) Greer (Bruce Willis) en Peters (Radha Mitchell) krijgen de zaak toegewezen. Het slachtoffer blijkt een student, de zoon van het meesterbrein dat de surrogaattechnologie ontwierp en realiseerde. Greer komt een complot op het spoor dat de hele technologie in vraag stelt. En begin maar eens een onderzoek wanneer robotten niet noodzakelijk dezelfde gedaante hebben als hun eigenaar. Voor Greer wordt de zaak extra bemoeilijkt als zijn eigen surrogate het begeeft en hij verplicht wordt om zelf de straat op te gaan.

Met zijn speelduur van amper 88 minuten is ‘Surrogates’ een korte zit, al wil dat niet zeggen dat de film daarom in een rotvaart voorbijvliegt. De maatschappijkritische ideeën die zich schuilhouden in het script zijn boeiend, maar worden te oppervlakkig aangeraakt. In een digitaal tijdperk als hetgeen waarin we ons nu bevinden, is de vraag over (virtuele) identiteit (ben je wel de persoon die je pretendeert te zijn?) meer dan ooit actueel, maar de manier waarop deze kritische toetsen op een zijspoor belanden om plaats te maken voor actie en spektakel valt te betreuren. Ook neemt de film terloops het moderne schoonheidsideaal op de korrel, al blijft de sensatie te allen tijde primeren.

We hadden natuurlijk ook weinig anders verwacht van de regisseur achter ‘U-571’ en ‘Terminator 3: Rise Of The Machines’. De actiescènes zien er verzorgd uit en verraden de hoge productiewaarden, maar ze weten niet honderd ten honderd te boeien. Veel heeft te maken met het tamme script, dat niet diep genoeg graaft en bordkartonnen karakters opvoert. Het politieverhaaltje heeft al bij al weinig om het lijf en nergens voel je de suspense van het onderzoek. De twist die de schrijvers op het eind nog uit de futuristische hoed toveren, maakt ook weinig indruk.

Wél uitstekend op dreef echter is actiester Bruce Willis, die een puike dubbelrol neerzet: je gelooft hem in zijn rol als surrogaat (ondanks het ronduit belachelijke kapsel waarbij een lach maar moeilijk te onderdrukken is) en ook als ongeschoren kale flik die de zaakjes eventjes zelf zal regelen, vermaakt hij. Anders is het met Radha Mitchell, James Cromwell, Ving Rhames (met hilarische rasta-look) of Rosamund Pike (al is haar karakter wel interessant!), die veeleer op automatische piloot presteren. ‘Surrogates’ heeft zeker de juiste ideeën in huis, maar blijft hangen op het niveau van een niet erg diepgaande, zij het wel vakkundig ingeblikte actiethriller. Een sf-avontuur voor de actiefan pur sang.

Extra’s (Blu-ray): twee featurettes: over de wetenschap achter de surrogates en over de vertaling van de strip naar het scherm, een set verwijderde scènes, een audiocommentaar en een muziekvideo van Breaking Benjamin maken hier een puik uitgeruste Blu-ray-schijf van.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray