Het succes van het eerste deel luidde een sequel in en toen die eveneens succesvol bleek, liet ook een derde aflevering niet lang op zich wachten. In ‘Messiah: The Promise’, opnieuw opgetrokken uit twee afleveringen van anderhalf uur die tezamen wederom garant staan voor drie uur huiver- en puzzelfun, zien we net als in de vorige twee delen hoe DCI Red Metcalfe en zijn team met de handen in het haar zitten wanneer ze op zoek moeten naar een sadistische moordenaar, die gruwel verspreidt in een Londens ziekenhuis. De jacht is opnieuw open.
‘The Promise’ gaat van start in de gevangenis waar DS Kate Beauchamp (Frances Grey) een onderzoek uitvoert. Een lokale opstand loopt al snel uit de hand en draait uit op gewelddadigheden, waardoor al snel Red en de zijnen op duiken. Red staat oog in oog met de leider van de amokmakers, een crimineel die hem vroeger ook eens gegijzeld heeft gehouden en hem haast naar het randje der krankzinnigheid dreef. Uiteindelijk worden de gevangenen die gewond zijn geraakt naar een ziekenhuis overgebracht. De kans op genezing blijkt echter niet groot wanneer duidelijk wordt dat er zich onder hen een killer bevindt…
Net als in de eerdere twee episodes wordt ook in ‘The Promise’ een brug gemaakt tussen een huidige zaak en een gebeurtenis (of meerdere gebeurtenissen) uit het verleden. Waar in deel één alles om Red draaide en in deel twee Duncan wat prominenter naar het voorplan mocht komen, ziet ditmaal Kate deels de schijnwerpers op zich gericht. Actrice Frances Grey krijgt dus ook haar kans om eventjes de aandacht naar zich toe te trekken, en dat doet ze prima. De diepgang die de scenariste Lizzie Mickery aan haar karakter schenkt, stelt de kijker bovendien in staat zich makkelijk met haar lot te verbinden.
Maar ‘Messiah: The Promise’ is natuurlijk geen psychologisch drama, maar een speurneusthriller, die leentjebuur speelt bij ondermeer Agatha Christie, de moeder van alle detectiveplots. Net zoals in haar verhalen het voor de lezer annex kijker makkelijk was om mee aan het puzzelen te gaan, wordt ook de ‘Messiah’-kijker met mondjesmaat informatie toegediend waardoor die zelf de grijze cellen in werking kan zetten. Jammer om vast te stellen zal zijn dat dit derde deel net iets meer dan zijn voorgangers te leiden heeft onder een zekere voorspelbaarheid. De kans dat je halfweg al een goed idee hebt over het einde is niet onbestaande.
Maar dat doet vanzelfsprekend niets af van de intrinsieke entertainmentwaarde van dit genre films en dat hebben de makers goed begrepen. Aan het recept is dan ook weinig veranderd. Met uitzondering van de setting werd er conceptueel haast niets gewijzigd, al kan je niet ontkennen dat de moorden (die zijn nog steeds verduiveld origineel bij momenten) en de sfeer zich af en toe in de eerder donkerdere regionen bevinden. Aan het origineel kan ‘The Promise’ zeker niet tippen, maar door opnieuw op een ander personage iets meer de camera te richten, bewijzen de makers dat ze nog niet uitverteld zijn. En wat ons betreft, mogen ze gerust nog even doorgaan.