Zoeken

My Queen Karo

  • Cinevision.be/nl quoteert My Queen Karo met een 2/5
  • Regisseur: Dorothée Van Den Berghe
  • Cast: Anna Franziska Jäger, Matthias Schoenaerts, Déborah François
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-05-2010
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "My Queen Karo"

Vrijheid, blijheid? Niet altijd, zo illustreert ‘My Queen Karo’, waarin Vlaams cineaste Dorothée Van den Berghe een hippiegezin anno de jaren zeventig dissecteert en ons inkijk gunt via de ogen van het tienjarige kind: het titelpersonage Karo. Om inspiratie zat ze niet verlegen. Die vond ze namelijk in haar eigen jeugd: Van den Berghe trok in de seventies - de hoogdagen van losbandige vrijdenkers - met haar ouders van België naar Amsterdam. Dat de filmster van ‘Meisje’ de tijdsgeest dermate goed weet te vatten, mag dan ook geen mirakel heten.

Het gezin waarop ze haar lens richt, bestaat uit vader Raven (de tegenwoordig goed in de markt liggende Matthias Schoenaerts in een alweer heel andere rol), moeder Dalia (de Waalse Déborah François) en het lieflijke dochtertje Karo (Anna Franziska Jäger, de dochter van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker), die met lede ogen toeziet hoe haar ouders langzaamaan van elkaar lijken te vervreemden. Wanneer pa roept dat alles van iedereen is, blijkt hij het namelijk ook over zijn eigen lichaam te hebben - zo begint hij voor de ogen van dochter en vrouw een affaire met een Hollandse soulmate.

Die soepele ‘alles kan’-houding van de eigenzinnige en idealistische barricadevechter staat in schril contrast met die van zijn echtgenote en Karo’s moeder, die stiekem haar geld aan de huisbaas geeft, en ingaat tegen het heersende communesfeertje (ze bouwt zelfs een aparte ‘houten hut’ voor zichzelf). Karo op haar beurt heeft het ook niet erg makkelijk. Niet enkel raakt ze verscheurd tussen haar beide ouders, ook moet ze zich aanpassen aan haar nieuwe levenssituatie. Ze vindt houvast bij de dame die zich op de gelijkvloers van het kraakpand ophoudt (en die Karo stimuleert zwemles te volgen) en maakt nieuwe vriendjes, ondermeer met de twee zoontjes van pa’s nieuwe vlam.

Je voelt aan alles dat Van den Berghe de krakers een warm hart toedraagt: de sfeer die de film ruim anderhalf uur uitademt, is er één van pure weemoed, en ondanks de vele foutjes die hun personages maken, nagelt ze hen niet aan de schandpaal. Veel heeft te maken met de manier waarop ze haar verhaal vertelt: via de jonge hoofdpersoon Karo, onbevangen en daardoor een objectieve waarnemer. Het is origineel om je film aan de belevenissen van een jeugdig, opgroeiend meisje in een hippiecommune op te hangen. Zeker omdat het je toestaat om de clichés van die tijd beter te kaderen.

Toch schort er iets aan ‘My Queen Karo’. We leven ongebreideld mee met het wel erg innemende meisje in de hoofdrol - wat een debuutrol zet Anna Franziska Jäger neer! - maar de prent kan niet verdoezelen eigenlijk net zo weinig om het lijf te hebben als de overspelige Raven in het gros van zijn scènes. De losse sfeer en het kabbelende tempo sluiten dan wel aan bij het tijdsbeeld dat Van Den Berghe zo treffend oproept, tevens zorgt het ervoor dat de film na een uurtje over zijn piek heen is en zich iets te passief naar zijn non-finale sleept. De goeie vertolkingen en puike regie ten spijt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray