Zoeken

The Pirates Of Langkasuka (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Pirates Of Langkasuka (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Monzee Nimibutr
  • Cast: Sorrapong Chatree, Jarunee Suksawas, Chupong Changprung
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-10-2009
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "The Pirates Of Langkasuka (Blu-ray)"

Tien jaar geleden werd je als regisseur prompt wandelen gestuurd wanneer je met een piratenscenario kwam aanzetten. Na de financiële aderlating die ‘Cutthroat Island’ (de superflop van Renny Harlin met Matthew Modine en Geena Davis) was, hielden ze in Amerika liever de handen van de piratenfilm af, zeker omdat de laatste poging zowel door pers als publiek werd uitgespuwd. Anno 2009 - een ‘Pirates Of The Caribbean’-trilogie later - liggen de kaarten anders. Piraten zijn weer hip, en zeker als een filmster als Johnny Depp daar zijn naam aan leent.

Vanuit die optiek mag het zeker niet verbazen dat ook in andere cinefiele regio’s plots piratenfilms de neus aan het waterige venster steken. Waar Hollywood vaak inspiratie zoekt in Aziatische contreien teert het oosterse ‘The Pirates Of Langkasuka’ beslist op de populariteit van de piratenfilm die door het bombastische Hollywood gelanceerd is. De parallellen zijn dan ook merkbaar: ook hier gaat het om een strijd tussen zeerovers en adellijke tegenstanders die hun hoop vestigen in heldhaftige krijgers, wat resulteert in een bikkelharde strijd annex wateravontuur waarin heel wat op het spel staat: in dit geval het koninkrijk.

De Langkasuka uit de titel verwijst naar de kleine havenstad die anno 17de eeuw door opstandige piraten wordt aangevallen. Raja Hijua, die over de stad regeert, is amper opgewassen tegen het kruit dat de zeekrijgers verschieten en ze weet zich maar net te weren. Maar daarmee is de battle nog niet ten einde. Duidelijk wordt dat er zich op de bodem voor de baai van Langkasuka een groot kanon bevindt, dat een beslissende factor zou kunnen zijn. Maar dat haal je niet zomaar even uit het water. Daarvoor heb je een Du Lum-magiër nodig. Enter Pari, die op jonge leeftijd onderricht werd in die magie. Toeval wil bovendien dat de assistent van de ontwerper van die kanonnen zich in zijn dorp schuilhoudt.

Kan je nog volgen? Wel, dat gevoel zal zich ook meester van je maken tijdens het kijken naar ‘The Pirates Of Langkasuka’, dat met zijn twee uur zeer vlot vooruitvliegt, maar zoveel verhaallijnen opent, sluit en opnieuw opent dat je er na verloop van tijd horendol van dreigt te worden. De montage is een absolute wirwar en flashbacks worden op de meest ongepaste momenten in het verhaal geïnjecteerd. Nog een geluk dat de spektakelwaarde hoog ligt en dat het tempo er zodanig ingehouden is dat je daar als kijker niet echt al te veel van wakker hoeft te liggen.

Het mag tevens een wonder heten dat de film er zo gelikt uitziet. In Thailand wordt er met andere budgetten gewerkt dan in de westerse filmindustrie. Met 20 miljoen dollar als prijskaartje is dit namelijk de duurste Thaise film tot op heden; een aalmoes als je dat vergelijkt met de kostprijs van ‘Spider-Man 3’ of ‘Transformers’. Toch ziet het er allemaal verzorgd uit en ook al weet je als kijker op sommige momenten niet wat er precies gaande is, weet het visueel wel te bekoren. Met z’n epische veldslagen, Thaise vechtstijlen, sprookjesachtige beelden en knappe onderwaterfotografie is ‘The Pirates Of Langkasuka’ gefundenes Blu-ray Fressen, maar het scenario kon heel wat beter.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray