Zoeken

Dead Snow (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dead Snow (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Tommy Wirkola
  • Cast: Vegar Hoel, Stig Frode Henriksen, Charlotte Frogner
  • Genre: Horrorkomedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-10-2009
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "Dead Snow (Blu-ray)"

Je kan er niet omheen: de Scandinavische cinema rukt met rasse schreden op. Ze zijn dan wel gespecialiseerd in crimi’s, ook in andere genres laten ze zich niet onbetuigd. Na de Zweedse horrorparel annex coming-of-age-verhaal ‘Let The Right One In’ is het nu de beurt aan Noorwegen om de liefhebber van de fantastische film op de wenken te bedienen. En hoe! ‘Dead Snow’ mag dan al onderhevig zijn aan een resem schoonheidsfoutjes, met zijn originele premisse en de tong stevig in de wang geplante aanpak weet dit horrorfestijn anderhalf uur uitstekend te vermaken.

De opzet is niettemin vrij klassiek. Een groepje twintigers - vier jongens, vier meisjes - besluiten hun vakantie in het besneeuwde bergdorpje Øksfjord door te brengen, waar hen een ongelooflijke verrassing wacht als blijkt dat het plaatsje vervloekt is. Tijdens Wereldoorlog II werd een groep nazi’s namelijk de bergen ingedreven, waar ze aan de barre koude bezweek en uiteindelijk doodvroor. Schijnbaar hebben ze het anno 2009 niet alleen meer op joden gemunt. Wat een trip vol sneeuwplezier (de jetski’s en ski’s zijn voorradig) en drankgelagen had moeten zijn, ontaardt op die manier gauw in een overlevingsstrijd wanneer de Duitse officiers terugkeren als zombies.

‘Dead Snow’ neemt zijn tijd om de personages uitgebreid voor te stellen en stelt alzo het geduld van de kijker danig op de proef. Genrefans weten dat je bij een horrorfilm vaak het eerste halfuur moet doorspartelen, en dat is hier niet anders. En zeker omdat de karakters traditiegetrouw vlak en eendimensionaal zijn, wachtend om afgeslacht te worden door de vijand die sluipend op de loer ligt. Deze Noorse chiller heeft dus geen spat aan de beproefde formule veranderd: ook hier gaat het om een groepje vrienden, en andermaal blijkt drinken en lol trappen hun enige doel.

Het duurt eventjes vooraleer we de nazi’s in vol ornaat te zien krijgen (een bijzonder donkere huiveraanloop oogt goedkoop en weet nog niet meteen te overtuigen), maar eens ‘Kill Buljo’-regisseur Tommy Wirkola ze vol in beeld neemt, begint de pret pas echt. Ledematen worden losgerukt, vliegen in het rond of worden verorberd. Messen, kettingzagen, sikkels en hamers zijn maar enkele van de aangewende wapens. En de zombies zijn van een andere orde dan we gewoon zijn. Zo lijken ze georganiseerd en zitten ze verstandelijk op een hoger niveau dan de gemiddelde ondode.

Tegenstanders die beweren dat de zombies geen echte zombies zijn, hebben daardoor niet helemaal ongelijk, maar in de context van Wirkola’s prent werkt het wonderwel. Verwacht je allerminst aan een meesterwerk van de zevende kunst, maar wie bereid is om het slome begin te doorstaan, krijgt waar voor zijn geïnvesteerde tijd. Het laatste halfuur is een aaneenschakeling van hilarische set pieces (de knul die door een zombie gebeten is en infectie wil voorkomen!), subliem camerawerk (de witte sneeuw blijkt een perfecte visuele antidote voor het rode bloedvergieten!) en clevere vondsten (het eindshot!). Fun verzekerd!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray