Zoeken

Crank (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Crank (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseurs: Mark Neveldine, Brian Taylor
  • Cast: Jason Statham, Amy Smart, Dwight Yoakam
  • Genre: Actie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Crank (Blu-ray)"

Films met Jason Statham vallen bezwaarlijk serieus te nemen, maar toch slaagt de man er keer op keer in te stunten met hilarische knipoogproducties, waarbij je met veel plezier je hersenen even op non-actief kan zetten en achterovergezakt in de zetel (geprefereerd van de thuisbioscoop) geniet van de dolle en doorgaans onrealistisch mogelijke avonturen van de ultracoole hoofdfiguur. Je raadt het goed, ‘Crank’ is ook zo’n filmpje. Destijds een instant culthit, en vanaf heden ook te bewonderen op het zich ideaal tot actie lenende Blu-ray-formaat.

In ‘Crank’ speelt Statham de rol van huurdoder Chev Chelios - met zo’n naam kun je niet anders dan charisma hebben uiteraard - die op een ochtend wakker wordt om tot de ontdekking te komen dat hij nog maar een uur te leven heeft. Hij is geïnjecteerd met een fatale Aziatische cocktail, waardoor zijn zenuwstelsel het binnen een goed uurtje voor bekeken zal houden. Toch stelt hij zich nog een laatste missie: de persoon verantwoordelijk voor zijn dood het hoekje omhelpen. Op zijn waanzinnige tocht komt hij tot de vaststelling dat adrenaline hem langer in leven kan houden. Chev doet er bijgevolg alles aan om aan de nodige adrenalineverhogende shots te komen; zijn hand in een gloeiend heet wafelijzer steken, willekeurig voorbijgangers in elkaar slaan of omver lopen, door een bomvol winkelcentrum racen of z’n vriendin publiekelijk een stevige beurt geven zijn maar enkele van de vele zaken die de tegen de klok snellende Chev de nodige thrills bezorgen.

Wie op zoek is naar een eerder realistisch ingevulde thriller in de stijl van ‘D.O.A.’ - enfin, realistisch is en blijft altijd een relatief begrip bij een premisse als deze - of wie ‘Crank’ graag serieus wil nemen, zal merken dat hij of zij er snel aan is voor de moeite. Alles aan deze sensationele en erg snelle actiethriller - deze explosie aan stunt- en vliegwerk duurt geeneens anderhalf uur én lijkt in een mum van tijd ook voorbij - is zodanig overdreven dat je niet anders kan dan lachen. En genieten van de tong die door de makers wel héél stevig in de wang geplant wordt.

Jason Statham ontpopte zich de laatste jaren reeds als een iets brutere update van de Bruce Willis zoals we die uit de jaren tachtig en begin jaren negentig kennen én ook met de adrenalinestoot ‘Crank’ deed hij enkele jaren terug z’n slick reputatie alle eer aan. Statham vloekt en tiert stevig in het rond en vergeet ondertussen niet af te rekenen met iedereen die in z’n weg loopt. Mocht een acteur deze rol met enige sérieux inkleden zou die de bal stevig misslaan, maar The Stat - de koning van de relativering - raakt er moeiteloos mee weg. Voorts komt Amy Smart ook even piepen en overtuigt ze - als je dit al acteren kan noemen, welteverstaan - in één van de meest vrouwonvriendelijke rollen van de laatste jaren.

‘Crank’ is uitstekende actiecinema voor wie het verstand graag een keertje op nul wil zetten. En wat meer is: dit debuut van toen toekomstige virtuozen en hippe filmers Brian Neveldine en Brian Taylor schaamt zich daar ook geen sikkepit voor. ‘Crank’ wil duidelijk niet meer zijn dan een razendsnel en hypergestileerd entertainmentfilmpje. Wanneer het met zoveel creativiteit ingeblikt is als hier, dan is dat voor ons al ruimschoots voldoende. Het kan niet alle dagen Shakespeare of Tarkovsky zijn. Rock on!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray