Zoeken

The Brave One

  • Cinevision.be/nl quoteert The Brave One met een 4/5
  • Regisseur: Neil Jordan
  • Cast: Jodie Foster, Terrence Howard, Mary Steenburgen
  • Genre: Drama
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 26-09-2007
  • DVD: 13-02-2008
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Brave One"

Het is algemeen geweten dat Jodie Foster, nog steeds één van de beste actrices die deze blauwe aardkloot bevolken, zeer selectief te werk gaat in de keuze van haar projecten. Zo speelde ze sinds de eeuwwisseling nog maar twee hoofdrollen, namelijk in de meeslepende thrillers ‘Panic Room’ en ‘Flightplan’, waarin ze telkens de rol van sterke en beschermende moeder voor haar rekening nam. In ‘The Brave One’, een rauw en duister drama, speelt ze een heel andere rol.

Haar personage Erica Bain lijkt op het eerste gezicht perfect gelukkig. Ze is een gerespecteerde radiopresentatrice en staat op trouwen met de man van haar leven. Tijdens een avondwandelingetje met de hond wordt het koppel echter overvallen, in elkaar geslagen en voor dood achtergelaten. Erica ontwaakt na drie weken uit haar coma, maar krijgt dan al snel slecht nieuws: haar verloofde heeft het niet gehaald. Verbitterd en emotioneel verscheurd zoekt ze haar heil eerst nog bij de politie, maar al snel besluit ze het heft in eigen handen te nemen.

Nee, ‘The Brave One’ is niet zomaar een dertien in een dozijn wraakfilmpje dat uit hetzelfde vaatje tapt als het eendimensionale ‘Death Wish’, maar wel een aangrijpende vertelling over hoe een vrouw de drang voelt om zelf voor god te spelen en af te rekenen met het straattuig dat haar pad kruist. Subtiel is cineast Neil Jordan allerminst. In een scène vroeg in de film, waarin een agent twee vrouwen - waaronder ook Erica - naar de wachtkamer verwijst met dezelfde medelevende slagzin, weet je dat die flik alleen maar zijn werk doet en zich eigenlijk volstrekt niet bekommert om het lot van slachtoffers. Zoals je ook zal opmerken dat Fosters personage haar transformatie tot volleerde vigilante wél erg snel doormaakt. Maar toch wankelt het scenario nergens en raakt het harde en donkere verhaal ons veel dieper dan we hadden verwacht. De personages zijn geen clichés en de makers proberen hun gedragingen ook steeds te verklaren aan de hand van psychologische diepgang. ‘The Brave One’ gaat dan ook in de eerste plaats over hen. De relatie tussen Erica en die ene agent die z’n job wel ernstig neemt (een fabuleuze Terrence Howard) en zelf afrekent met z’n demonen is één van de mooiste die we dit jaar al op ons netvlies gebrand kregen; de voelbare spanning tijdens een interview nagelt je veel strakker aan de stoel dan Erica’s wraaktocht.

Jordan doet geen enkele moeite om de afrekeningen cool voor te stellen, maar probeert zich te beperken tot hard realisme. Geweld is niet aantrekkelijk, weet je wel. Op het einde van de rit werpt de film nog een paar morele dilemma’s op, waar menig liefhebber zal kunnen over debatteren. ‘The Brave One’ is een bijzonder pakkend drama, dat gedragen wordt door een sublieme Jodie Foster (geef die vrouw een derde Oscar) en een revelerende Terrence Howard. Sterk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray