Zoeken

Ordeal By Innocence

  • Cinevision.be/nl quoteert Ordeal By Innocence met een 3/5
  • Regisseur: Desmond Davis
  • Cast: Donald Suterland, Christopher Plummer, Faye Dunaway
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-10-2009
  • Distributeur DVD: Lime-Lights Pictures
Bekijk de cover van de film "Ordeal By Innocence"

In een tijd waarin wekelijks wel één of andere tv-detective hapklare zaken op hoop en al een goed uurtje geklaard heeft, kunnen de adaptaties van Agatha Christie-thrillers best oubollig aandoen. Klassiekers als ‘Death On The Nile’ of ‘Murder On The Orient Express’ hebben hun plaatsje in de filmgeschiedenis dan wel veroverd, dertig jaar na dato blijkt de tand des tijds zijn sporen nagelaten te hebben. Een film die eveneens in dat rijtje thuishoort, is het doorheen de jaren wat verguisde ‘Ordeal By Innocence’.

Ondanks de alweer uit een hele reeks topacteurs opgetrokken cast kon de film tijdens zijn release in de jaren tachtig de verwachtingen (toen waren de Christie-verfilmingen hot in town) niet helemaal inlossen, maar gelukkig is er nu de dvd-release die toestaat om deze film weer opnieuw te ontdekken. Toegegeven, de gedateerdheid van de beeldtaal zal je zeker niet ontgaan, maar wie fan is van het betere speurwerk en al eens graag op het verkeerde pad gezet wordt, is met deze klassieke, maar daarom niet minder goedgemaakte suspensethriller aan het juiste adres. Agatha Christie-adepten mogen deze trouwe bewerking dan ook niet missen.

Speurneus met dienst is dokter Arthur Calgary (een rol van Donald Sutherland die een personage als dit met de vingers in de neus vertolkt), die na een lange trip terugkeert naar Engeland, waar hem ter ore komt dat een jongen die hij ooit een lift gaf en wiens adresboekje hij zo per abuis in het bezit kreeg de doodstraf heeft gekregen omdat hij zijn moeder zou vermoord hebben. De veroordeelde knul heeft zijn laatste zucht reeds uitgeslaakt, wat maakt dat Arthur te laat zijn opwachting maakt. Hij was namelijk het alibi dat hem van de misdaad waarvan hij ten onrechte beschuldigd werd zou kunnen vrijgepleit hebben.

In plaats van de zaak te laten voor wat het is (hij kan er toch niets meer aan doen), wil Calgary de waarheid alsnog aan het licht brengen, goed beseffend dat er zich in zijn nabije omgeving een moordenaar ophoudt die de waarheid tot op heden goed wist te verbergen. Zo komt hij erachter dat de moeder van de jongen - die hij zou vermoord hebben - niet de meest geliefde vrouw was en er wel een paar vijanden (op hun beurt potentiële daders) op nahield: ondermeer een man die zich reeds in een affaire gestort had.

Ondanks de relatief korte speelduur (op minder dan 90 minuten is de zaak beklonken) ligt het tempo traditiegetrouw niet heel hoog. De setting is vintage Christie - de jaren vijftig, rustiek landschap - en cineast Desmond Davis maakt daar maximum gebruik van. Naast een overtuigende Sutherland is het uitkijken naar optredens van eveneens niet uit de toon vallende routiniers als Faye Dunaway, Christopher Plummer en Sarah Miles. ‘Ordeal By Innocence’, met een jazzy score van icoon Dave Brubeck, is misschien niet de allerbeste Christie-verfilming ooit gemaakt, maar de thrillerfanaat zal hier zeker met plezier de tanden inzetten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray