Zoeken

The Box (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Box (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Richard Kelly
  • Cast: Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella
  • Genre: Thriller
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-06-2010
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Box (Blu-ray)"

Het is erg moeilijk om als regisseur je talent te bevestigen wanneer je debuut zo’n alles verpletterende indruk heeft nagelaten waardoor het overtreffen een schier onmogelijke opdracht lijkt. Genie Richard Kelly liet zich op amper 25-jarige leeftijd opmerken met meesterwerk ‘Donnie Darko’, maar wist zich daarna geen raad met al zijn artistieke hersenspinsels. Dat de visionaire filmer niet van plan is om als mainstream Hollywoodcineast door het leven te gaan, bewees z’n opvolger ‘Southland Tales’, dat z’n talent dan wel bevestigde, maar tegelijk een heleboel hoongelach uitlokte bij zowel pers als publiek.

De film stierf een eenzame dood na een niet erg succesvolle première op het Filmfestival van Cannes, waar de prent ei zo na aan het kritische kruis genageld werd. Interessant dat Kelly er op het moment dat de filmwereld aan zijn cinefiele voeten ligt ervoor kiest om helemaal zijn eigen koers te varen om vervolgens finaal op zijn gat te belanden. Die kater te boven gekomen lijkt hij nu terug met ‘The Box’. Tenminste, dat zegt hij zelf in elk interview. Maar mispak je hier vooral niet aan: ondanks het feit dat populaire diva Cameron Diaz de hoofdrol voor haar rekening neemt, is Kelly’s nieuwste net zoals z’n twee vorige een surreële mix van metafysische sf en (semi-)apocalyptische suspense met Amerikaans suburbia als achtergronddecor.

Centraal staat het gelukkig getrouwde koppel Norma (Cameron Diaz) en Arthur (James Marsden), die het niet al te breed hebben. Wanneer zij haar job als lesgeefster verliest en hij een belangrijke promotie misloopt, dreigt er zwarte sneeuw. De tamelijk morbide oplossing wordt door een geheimzinnige vreemdeling aangereikt die een doos met drukknop achterlaat op hun dorpel: drukken ze op de rode knop, dan krijgen ze één miljoen dollar in handen, maar sterft er een voor hen vreemde persoon elders in de wereld. Wegen hun geldzorgen op tegen de ethische keerzijde van hun mogelijke beslissing?

Het uitgangspunt stuwde Kelly ditmaal niet uit de eigen pen, maar leende hij van een kortverhaal van sf-auteur Richard Matheson (‘The Omega Man’, ‘I Am Legend’), dat eerder al verfilmd werd als een ‘Twilight Zone’-aflevering. Die hield het echter voor bekeken op het moment dat het koppel beslist de knop in te drukken, terwijl ‘The Box’ dan pas écht aanvat. De reeks bizarre gebeurtenissen die daaruit voortvloeien, vormt de motor van deze film en blijkt gefundes Fressen voor Kelly om de meest bevreemdende scènes aan op te hangen. De man kan als geen ander een vreemd Lynchiaans sfeertje creëren (eigenzinnige karakters die komen en gaan én een complottheorie incluis), maar de onverklaarbare wendingen vragen na verloop van tijd wel heel wat investering van de kijker. Maar toch blijf je gefascineerd.

De treffende jaren zeventig setting waarin Kelly het verhaal situeert, is een lust voor het oog (de kledij, de auto’s, het behangpapier) en ook diverse set pieces verraden vakmanschap, maar het iets te uitleggerige tweede deel rukt een deel van de spanning uit de potentieel suspensevolle twist. Maar wat meer is: die uitleg verklaart geeneens de helft van alle bizarre door sf en hiernamaalshorror geleide kronkels in het script. Een film moet je niet altijd kunnen verklaren, dat is zeker waar, maar ergens kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de doos van Kelly niet erg veel inhoud bevat. Maar het vergt wel een talent als Kelly om de lucht netjes te verpakken. Inhoudelijk mager of niet, ‘The Box’ is een bezwerende zit die om meerdere kijkbeurten smeekt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray