Zoeken

Kuifje: De Complete Animatieserie

  • Cinevision.be/nl quoteert Kuifje: De Complete Animatieserie met een 4/5
  • Regisseur: Stéphane Bernasconi
  • Cast: Michaël Pas, Luk De Koninck, Bert Struys
  • Genre: Animatie
  • Duur: 780 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-11-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Kuifje: De Complete Animatieserie"

Eerlijk: we zitten niet erg te wachten op Spielbergs lang aangekondigde ‘Het Geheim Van De Eenhoorn’-bewerking, die in het najaar van 2011 in de bios verwacht wordt. Woorden als heiligschennis, onverfilmbaar en nostalgieaanslag zijn slechts enkele die ons te binnen schieten. Hoewel, we mogen ook niet te vroeg wanhopen. De fans van de strip waren begin jaren negentig wellicht eenzelfde gedachtegang toegedaan toen de Canadese tekenfilmproducent Nelvana een Franse co-producent onder de arm nam en, gesteund door de Hergé Foundation, besloot om de Kuifje-canon als animatieserie te ‘verfilmen’.

En kijk hoe dat uitdraaide! De 21 verfilmde strips - verteld over 39 afleveringen die 3 seizoenen lang op televisie liepen - zitten nu gebundeld in een verzamelbox, die elke fan van de reeks absoluut in huis moet hebben. Al was het maar uit pure nostalgie. De studio koos er namelijk voor om hondstrouw te blijven aan de originele strips (slechts minieme aanpassingen werden uitgevoerd om de afleveringen in de korte speelduur te vatten). Niet enkel werd er aan de verhalen geen spat veranderd, tevens is de beeldtaal identiek aan die uit de getekende versies - de clevere lezer of trouwe fan zal wellicht opmerken dat bepaalde shots letterlijk (lijn voor lijn) in de reeks beland zijn.

Met uitzondering van ‘De Schat Van Scharlaken Rackham’, ‘De Geheimzinnige Ster’ en ‘Kuifje In Amerika’ (niet meteen de drie beste) worden alle strips naar het kleine scherm vertaald via twee afleveringen, samen goed voor ongeveer vijftig minuten. Je kan terecht opmerken dat deze reeks anno 2009 op visueel vlak niet erg veel meer te bieden heeft, maar dan ga je voorbij aan de intrinsieke kwaliteiten van deze box en de verhalen die hij bevat. Dat Spielberg zijn oog op deze Belgische reporter heeft laten vallen, is immers niet toevallig: zijn avonturen zijn zoveel jaar na dato nog altijd erg meeslepend en lenen zich tot spannende adaptaties.

Antwerps acteur Michaël Pas mag in nog zoveel films (‘Boys’) of tv-series (‘Team Spirit’, ‘Code 37’) opduiken, zijn stem zal voor altijd verbonden zijn aan Kuifje. Net zoals Luk De Koninck altijd zijn trouwe metgezel Kapitein Haddock zal zijn. Het zou overdreven zijn te beweren dat het stemmenwerk imponeert, maar het doet wat het moet doen en als je ondertussen bijna twintig jaar later nog steeds Pas’ stem aan die van het legendarische strippersonage lieert, dan wil dat wel iets zeggen. Het vocale werk dat hij levert, blijkt immers een perfecte mix van jeugdigheid, enthousiasme en een zekere ernst, precies zoals de figuur in de strips wordt voorgesteld.

Beweren dat Kuifje één van Belgiës bekendste exportproducten is - naast chocola en frieten! - lijkt misschien een stap te ver, maar sta ons toe je even met een paar cijfers te overdonderen. Zo werd de strip vertaald in niet minder dan 50 talen, wat resulteerde in ruim 200 miljoen verkochte exemplaren. Deze serie op zijn beurt was ook in meer dan 60 landen op tv te zien. Het is inderdaad prettig vertoeven in het gezelschap van deze iconische figuren, wier avonturen immer spannend (‘De Zaak Zonnebloem’ is een puike spionagethriller), grappig (‘De Juwelen Van Bianca Castafiore’ is als een ouderwetse deurenkomedie) en exotisch (‘Kuifje In Tibet’) zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray