“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?”, dixit de jaloerse en ijdele stiefmoeder van Sneeuwwitje. Dagelijks stelt ze deze vraag aan haar magische spiegel, vrezend dat op een dag niet zij, maar haar stiefdochter tot knapste stoot in het koninkrijk zal worden uitgeroepen. En die dag komt er sneller dan verhoopt. Wanneer haar spiegel Sneeuwwitje tot de mooiste van het land kroont, geeft de koningin een jager de opdracht om haar schoonheidsrivale naar het bos te brengen en haar daar te vermoorden. De jager kan dat echter niet over zijn tere hart krijgen en laat haar achter.
Het vervolg is afdoende bekend. Sneeuwwitje zwerft op haar eentje door het bos en komt uiteindelijk terecht bij de zeven dwergjes bij wie ze mag blijven op voorwaarde dat ze voor hen kookt en dat ze de boel proper houdt. ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ blies dit jaar 72 levenskaarsjes uit, maar heeft anno 2009 nog geen spat aan aantrekkingskracht ingeboet. Walt Disney verrichte pionierswerk in 1937 en zette nieuwe standaarden voor animatiefilms, ook al dachten zijn broer annex zakenpartner en zijn vrouw daar toen anders over. Ze verklaarden hem gek dat hij zoveel dollars (1,5 miljoen was toen een monsterbedrag) investeerde en zelfs een hypotheek op zijn huis nam.
Uiteindelijk gaf de geschiedenis hem gelijk. Bij zijn première werd hij door critici op handen gedragen en bij de Oscars viel hij het jaar erna meteen in de prijzen met een speciaal in het leven geroepen prijs, namelijk die voor de allereerste tekenfilm die langer dan één uur duurt. ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ is een film waar je heel makkelijk cynisch over kan doen (opdat het naïeve familiegevoel niet al te veel tegensteekt, zet je best een rozere bril op) en de romance van het hoofdpersonage en de prins mag dan nogal knullig aandoen, toch is het erg prettig vertoeven in het gezelschap van deze iconische personages.
Het meest indrukwekkende is en blijft de animatie, die er nog altijd voortreffelijk uitziet. Het kan niet altijd de meest vernieuwende 3D-technologie zijn, een film als deze illustreert dat de charme van een simpele, doch prachtige, tekening eveneens zijn weg tot aan de deur van de hartkamer vindt. En of we die graag binnenlaten! ‘Snow White And The Seven Dwarfs’ is verplicht kijkvoer, een parel die in de annalen van de filmgeschiedenis zijn plaatsje meer dan verdiend heeft. Een voorloper op technisch én narratief vlak (het plotskelet werkt na zoveel jaar nog altijd!). Een mijlpaal, die nu voor het eerst in high definition te bewonderen is.
Extra’s (Blu-ray): een waaier aan bonusmateriaal, verdeeld over twee Blu-ray-discs. Zo is er naast een audiocommentaar een hele rist aan ‘Sneeuwwitje’-featurettes waaronder verwijderde scènes, enkele spelletjes en een blik op een sequel die er nooit gekomen is. Maar de disc-samenstellers hebben vooral aandacht voor de originele Hyperion Studios, dat ons meeneemt van het ontstaan van de studio tot de creatie van deze klassieker en andere pareltjes. Voorts bevat deze release als extraatje ook nog de dvd met daarop de film. Een must!