Zoeken

Coco Avant Chanel (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Coco Avant Chanel (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Anne Fontaine
  • Cast: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 04-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Coco Avant Chanel (Blu-ray)"

Wie meer wil weten over de invloedrijke Franse modeontwerpster Coco Chanel is gek genoeg niet aan het juiste adres bij ‘Coco Avant Chanel’. Regisseuse Anne Fontaine richt haar lens namelijk niet zozeer op het succesleven van de legendarische couturier, als wel op het jonge meisje dat als Gabrielle Chanel door het leven ging: niet op haar mondje gevallen, geëmancipeerd, met een duidelijk doel in het leven. Zoals de titel aangeeft, toont de film hoe Gabrielle geleidelijk aan uitgroeide tot het icoon dat vandaag de dag een begrip geworden is zowel mode- als parfumkringen.

Zo zien we hoe een jonge Gabrielle (Audrey Tautou) en haar zus Adrienne (Marie Gillain) na de dood van hun moeder in het weeshuis belanden, waar ze wekelijks wachten op een vader die maar niet lijkt op te duiken. Jaren later is het lot van Gabrielle nog steeds aan dat van haar zus verbonden. Ze komen aan de bak als zangeresjes en leven van de kruimeltjes die ze als chansonnières in een cabaret bijeen weten te sprokkelen. Ook als naaister - een kunde die ze in het weeshuis onder de knie kreeg - is Gabrielle aan de slag. Wanneer haar zus zich vervolgens het hof laat maken door een rijke minnaar, ziet ze zich genoodzaakt haar eigen toekomst veilig te stellen.

Ze besluit zich helemaal vast te haken aan de rijke edelman Etienne Balsan (een verbluffend sterke rol van Belgisch acteur Benoît Poelvoorde), die ondanks herhaaldelijke pogingen niet van haar af raakt en haar alzo in zijn kasteel laat verblijven. Daar maakt ze kennis met de beau monde, waar ze eigenlijk in haar binnenste een zekere afschuw voor heeft. Tenminste, voor de kledij die de dames uit die gegoede kringen om de lenden gorden. Wat haar uiteindelijk inspireert tot een heel eigen stijl, indruisend tegen de gangbare normen van de tijd. Haar beroemde garçonlook was geboren.

‘Coco Avant Chanel’ is geen traditioneel biopic-voer, omdat de film niet echt inzoomt op de pieken en dalen in het leven van de hoofdfiguur. De film eindigt waar Coco’s succes begint, waardoor we nooit zien hoe een interessante figuur als Coco met die nieuwe periode in haar leven omgaat en hoe ze daardoor geraakt wordt. Jammer. De vrijgevochten Chanel in deze film is een vrouw die niet lijkt te geloven in echte liefde, maar in een overeenkomst (Balsan is synoniem aan z’n connecties). De enige keer dat ze zich wel tot een passionele romance laat verleiden, loopt het zelfs verkeerd af. Liefde - al dan niet geconsumeerd - is willens nillens een rode draad door haar leven.

Stellen dat deze biografische prent braafjes binnen de lijntjes kleurt, is een understatement. Deze prent vertoont qua benadering ook een pak gelijkenissen met ‘La Môme’, met het verschil dat die laatste wel het hele leven van zijn hoofdpersoon belichtte. Beide zijn echter boeiende, doch erg klassieke verhalen over Franse legendes. Korsetportretten met romantische zijsprongen én centrale karakters die niet van plan zijn zich door de goegemeente te laten inprenten hoe ze hun leven moeten leiden. Boeiend en erg knap vertolkt door Audrey Tautou is ‘Coco Avant Chanel’ een drama dat zich vlot laat bekijken. Maar meer ook niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray