Zoeken

Lock, Stock & Two Smoking Barrels (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Lock, Stock & Two Smoking Barrels (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Guy Ritchie
  • Cast: Jason Flemyng, Jason Statham, Vinnie Jones, Dexter Fletcher
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Lock, Stock & Two Smoking Barrels (Blu-ray)"

Een mislukt huwelijk met popdiva Madonna. Een eigen whiskymerk (wellicht om het huwelijk door te spoelen). Brit Guy Ritchie is de afgelopen jaren zo vaak met zijn privéleven in de media geweest dat je zou vergeten dat er in hem een geweldig regisseur schuilgaat. Z’n laatste wapenfeit, ‘RocknRolla’, werd zelfs ondergesneeuwd door die lawine aan showbizznieuws. Wat jammer is omdat hij voor het eerst sinds de eeuwwisseling weer het niveau van z’n debuut ‘Lock, Stock & Two Smoking Barrels’ haalde, dat heden op Blu-ray verschijnt.

Daarin paste Ritchie voor het eerst zijn gekende misdaadmozaïekstijl toe, die hij in de jaren daarna met afwisselend succes (‘Snatch’ was dik oké, ‘Revolver’ een monumentale flop) herhaalde. Door zijn hippe stijl werd hij er regelmatig van beticht een Tarantino-rip-off te zijn, maar wie dat beweert, gaat een beetje kort door de bocht. Het klopt dat ze beide uiteenlopende personages opvoeren in een kluwen aan verhaallijnen die op één of andere manier gelieerd zijn, dat het f-woord in heel wat dialogen opduikt én dat de zwierige soundtrack uitgekiend is. Maar Ritchie’s geweldige eerste wapenfeit uit 1998 (wat een binnenkomer!) toont dat hijzelf heus wat in zijn mars heeft.

Centraal staan vier vrienden die op een avond snel rijk trachten te worden dankzij het pokertalent van één van hen. Eddy - zo heet de begenadigde kaartspeler - is namelijk moeilijk te kloppen eens hij een aas, koning of zelfs schoppen twee tussen de vingers heeft, maar tegen z’n niet heel zuiver op de graat zijnde rijke tegenstander (lees: hij is niet vies van valsspelen) is hij niet opgewassen. Het gevolg: de vier maten kijken aan tegen een schuld van een half miljoen pond bij één van de meest beruchte gangsters in Londen. Een week de tijd krijgen ze om met het geld op de proppen te komen.

Lijkt de premisse eenvoudig en makkelijk op een bierviltje neer te pennen, dan is dat slechts schijn. Het is (zeker in het eerste halfuur) opletten geblazen of je zou wel eens verloren kunnen lopen tussen de vele uiterst kleurrijke personages die Ritchie, tevens scenarist, in een sneltempo introduceert. Eens het verhaal aan zijn kantelmoment toe is en alle pionnen zich op het schaakbord bevinden, valt alles plots in de plooi. En dan is het maar een kwestie van een paar zetten tot iedereen schaakmat lijkt te staan. Het is een plezier om zien hoe Ritchie met sprekend gemak en met veel gevoel voor minutieus getimede humor de plotwendingen uit de mouw blijft toveren zonder dat ze geforceerd of onlogisch aandoen.

Naast de man achter de camera maken ook acteurs Jason Statham (hij steelt nu al de show, samen met de geweldige Jason Flemyng) en Vinnie Jones hun debuut. ‘Lock, Stock & Two Smoking Barrels’ verdient het om meer dan tien jaar na zijn release opnieuw (op Blu-ray) afgestoft te worden. Dit is een film die je het best kan vergelijken met een fles goede wijn. Pas gebotteld proef je al dat het niet zomaar om een goedkoop tafelwijntje gaat, maar wanneer je ‘m enkele jaren laat rijpen, weet je het wel zeker: dit is er eentje om te koesteren. Een uitstekende gangsterfilm, die een hip verpakt beeld opwerpt van de Londense misdaadwereld.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray