Zoeken

The Killing

  • Cinevision.be/nl quoteert The Killing met een 4/5
  • Regisseur: Birger Larsen
  • Cast: Sofie Gråbøl, Bjarne Henriksen, Lars Mikkelsen
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 1200 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-12-2009
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "The Killing"

De tijd dat de televisiewereld het zwakkere broertje van de filmindustrie was, is voorbij. Amerikaanse series als ‘The Shield’, ‘The Wire’, ‘Damages’ en ‘The Sopranos’ hebben nieuwe maatstaven gevestigd en ook aan onze kant van de Atlantische Oceaan lijkt de tv-industrie anno 2009 niet zo veel te moeten onderdoen voor de filmproducties. Helemaal niet in Scandinavië, waar reeksen als ‘Wallander’, ‘Varg Veum’ en andere literaire speurneuzen het mooie (koude) weer maken. Aan die lijst ijskoude krimi’s mag nu ook het razend spannende ‘The Killing’, van Deense makelij, worden toegevoegd.

Het eerste seizoen telt twintig afleveringen, die op hun beurt evenveel dagen overspannen. In die tijd moet detective Sarah Lund (Sofie Gråbøl is ijzersterk) zien uit te vlooien wie er achter de gruwelijke moord op de 19-jarige Nanna Birk Larsen zit, wiens levenloze lichaam aangetroffen wordt kort nadat zij als vermist werd opgegeven. Wat initieel haar laatste werkdag zou worden voor haar vertrek naar Zweden, stelt ze nog even uit om zich op het onderzoek te storten. Maar daar is niet iedereen even blij mee. Zo merkt ze namelijk dat haar baas iets achterhoudt en ook het stadsbestuur blijkt zijn aandeel in de zaak te hebben...

‘The Killing’ mag dan al een thrillerplot bevatten die de allures heeft van ‘Wallander’ of ‘Millennium’, de speurtocht naar de ware toedracht graaft een stuk dieper dan de doorsnee whodunit. Zo richten de makers hun camera’s niet alleen op Sarah’s onderzoek, maar ook belichten ze de rouwende familie en vrienden die met het tragische verlies van Nanna proberen omgaan en laat hij ons getuige zijn van de harde strijd om de burgemeesterssjerp die momenteel aan de gang is. Al die verhaallijnen worden met veel vakmanschap tot één geheel gekneed, wat resulteert in een realistisch, menselijk verhaal dat heel beklijvend om volgen is.

Extra doorslaggevend daarbij zijn de knap uitgewerkte karakters. Geen zwart-witte tegenstellingen of clichématige figuren, maar wel personages die zich stuk voor stuk in de grijze zone bevinden, wat het erg moeilijk maakt om te voorspellen wie precies bloed aan de handen heeft. Iedereen lijkt wel eens ’n keertje verdacht in het slim geconstrueerde scenario dat de kijker met de regelmaat van de klok op het verkeerde been zet zonder diens intelligentie te onderschatten. Eens je eraan begonnen bent is het dan ook heel moeilijk om de reeks opzij te leggen. De verslaving zet al erg snel in bij dit cinematografische equivalent van een pageturner.

Door die mix van suspense en drama hoort ‘The Killing’ met opgeheven hoofd thuis in een rijtje waar ook ‘The Wire’ (een lang en waarheidsgetrouw uitgestippeld onderzoek die ook de menselijke kant én de politieke kant van de zaak in de schijnwerpers plaatst) in pronkt. De bekendheid in onze contreien is niet groot, maar laat dat je zeker niet tegenhouden. Met intelligente karakters die zich voor een keer ook zo gedragen, een set clevere twisten die steeds op het juiste moment nieuwe onthullingen brengen en een aangehouden spanningsboog die je bijna twintig uur lang bij het nekvel grijpt. Indrukwekkend epos.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray