Zoeken

Waterworld (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Waterworld (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Kevin Reynolds
  • Cast: Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn, Dennis Hopper
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 12-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Waterworld (Blu-ray)"

In een tijd waarin ex-presidentskandidaten (‘An Inconvenient Truth’) en populaire Hollywoodacteurs (‘The 11th Hour’) ons waarschuwen voor de niet te onderschatten gevolgen die de opwarming van de aarde met zich mee zal brengen, voelt een film als ‘Waterworld’ razend actueel. Ook al is het in essentie niet meer dan een spectaculaire avonturenfilm op het water, waaraan Kevin Costner destijds zijn getalenteerde vingers verbrandde. Het budget swingde de pan uit, waardoor Kevin in zijn eigen portefeuille tastte. Bovendien kreeg hij het aan de stok met de cineast: z’n vriend Kevin Reynolds.

Van al die off-set-problemen is echter maar weinig te merken in de film zelf. Daarin zien we hoe de wereld er in de niet zo heel verre toekomst uitziet: één groot, gevaarlijk zwembad, waarbij geïmproviseerde drijvende steden en aftandse boten de enige plaatsen zijn die mensen als een huis kunnen beschouwen. Wanneer piratenleider Deacon (Dennis Hopper) zo’n ‘stadje’ aanvalt met het doel een meisje te ontvoeren dat een kaart naar het mythische droogland op de rug heeft getatoeëerd, komt de daar in gevangenschap gehouden mutant Mariner (Costner) in actie. Hij redt het meisje uit de piratenklauwen en neemt haar en haar moeder mee op zijn boot.

Nodeloos om zeggen dat het avontuur hier niet ophoudt, maar pas goed en wel begint. De doemsfeer die Reynolds in de eerste helft van de film weet op te roepen, weet zeer aardig te beklijven en de manier waarop Costner van zijn personage een wat tragische antiheld maakt, zet die sombere toon kracht bij. In het begin lijkt de film dan ook een zekere aansluiting te vinden bij postapocalyptische toekomstdompers als ‘Mad Max’, ‘Escape From New York’ en ‘Blade Runner’, maar dan in een meer waterige setting. Halfweg blijkt echter dat er voor Costners epos geen plaats is in dat lijstje cult classics.

‘Waterworld’ is en blijft bedoeld als een actiefilm en dat dit ten koste gaat van de zeer overtuigende opbouw lijkt de makers niet te kunnen deren. Het epische karakter, sterk vormgegeven aan de hand van de weidse zeeoppervlakten die een zekere leegheid en uitzichtloosheid uitstralen, verdwijnt als sneeuw voor de zon en ruimt plaats voor erg spectaculaire set pieces, waar de ziel echter helemaal uitgezogen is. Technisch kan je op deze film niet afdingen, en het moet gezegd dat de Blu-ray-update een lust voor oog en oor is, maar voor een film met zoveel ambitie (over de rommelige productie kan je beslist een interessant boek schrijven) is dat niet voldoende.

Veel heeft te maken met de karakters die lege hulzen blijken en het verhaal dat er niet echt lijkt te zijn. Na de aanloop waarin alles treffend gesitueerd wordt, dobbert de film - letterlijk! - doelloos in het rond en dooft het vuur beetje bij beetje uit (de spektakelfinale stelt teleur). Dat de personages - met uitzondering van de ambigue neergezette Mariner - tevens niet veel om het lijf hebben, maakt het niet makkelijk voor hen te supporteren. ‘Waterworld’ blijft bijna vijftien jaar na zijn release een interessant curiosum, omdat het de film is die de Costner van ‘Dances With Wolves’ en ‘JFK’ in onmin deed raken bij het publiek. Dat heeft hij nu ook weer niet verdiend.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray