Zoeken

Hardwired

  • Cinevision.be/nl quoteert Hardwired met een 2/5
  • Regisseur: Ernie Barbarash
  • Cast: Cuba Gooding Jr., Val Kilmer, Michael Ironside
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-11-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Hardwired"

Een kleine vijftien jaar geleden zou de cast van ‘Hardwired’ zeker met een veel hoger prijskaartje gekomen zijn. Medio jaren negentig won Cuba Gooding Jr. (de ster die er nooit echt één geworden is) een Oscar voor zijn verbluffende bijrol in ‘Jerry Maguire’ en Val Kilmer acteerde in twee van zijn grootste commerciële successen (‘The Saint’, ‘Heat’). De vloek van de B-film blijkt echter over hen neergedaald, want de laatste tijd zijn ze beide schijnbaar enkel nog te zien in eendimensionale actiefilms die net boven die van pakweg Steven Seagal en Jean-Claude Van Damme uitsteken.

Ook deze ‘Hardwired’ lijkt daar op het eerste gezicht toe te behoren, maar een blik op de synopsis leert ons dat de makers deze keer wel vanuit een interessante pitch kunnen vertrekken. Al is de frons op de wenkbrauwen gegrond als je weet wie plaats heeft genomen in het regiestoeltje. Regisseur Ernie Barbarash is natuurlijk geen naam die een belletje doet rinkelen, maar met ‘Cube Zero’ en een direct-to-dvd-vervolg op ‘Stir Of Echoes’ (we wisten ook niet van het bestaan van die film) op zijn conto heeft hij niet meteen de allure om de nieuwe Steven Spielberg te worden. Toch weet hij het maximum te halen uit cast en premisse.

Cuba Gooding Jr. speelt de rol van Luke Gibson, die zijn zwangere vrouw verliest ten gevolge van een verschrikkelijk auto-ongeluk. Ook zijn geheugen lijkt hij daar te zijn verloren. Wanneer hij terug bij z’n positieven is, komt hij erachter dat er een chip in zijn hoofd geïmplementeerd is. Zonder er zelf de zeg in te hebben gehad, blijkt hij een proefkonijn voor een nieuwe technologie. Met de hulp van enkele hackers lukt het Luke om de chip te controleren. Maar daar houdt het niet bij op. Hij is immers van plan om de degens te kruisen met het hoofd van de malafide corporatie die hem in die situatie deed belanden (Val Kilmer).

Het idee, dat gretig uit de ideeënpot graait waar ook Philip K. Dick en andere auteurs die een door hoogtechnologische vernieuwingen futuristisch toekomstbeeld scheppen wel eens hun mosterd halen, biedt perspectieven, en het doet deugd vast te stellen dat het script van tijd tot tijd aangenaam weet te verrassen en beslist clever in elkaar klikt. Dat de film finaal zijn aspiraties niet ontstijgt en blijft steken op het niveau van een B-thriller is dan ook jammer. Ook al vliegt het anderhalf uur dat deze film duurt aan een rotvaart voorbij, wat dan weer maakt dat je niet veel tijd hebt om daar bij stil te staan.

Ze mogen dan beide al in betere films gespeeld hebben (klassiekers zelfs), toch brengt zowel Cuba Gooding Jr. als Val Kilmer, die zich hier een hoogst aparte look aanmeet, het er meer dan behoorlijk vanaf. De personage-uitdieping beperkt zich niettemin tot het strikte minimum, maar anders hadden we ook niet verwacht. ‘Hardwired’ is zeker geen film die je gezien moet hebben, maar wie in is voor een snelle actiethriller die je trakteert op een interessant uitgangspunt (ook al wordt er iets te weinig mee gedaan), dan zit je met dit wel goed. Verre van een hoogvlieger, maar verrassend onderhoudend.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray