Zoeken

Outlander (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Outlander (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Howard McCain
  • Cast: Jim Caviezel, John Hurt, Ron Perlman
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Outlander (Blu-ray)"

Regisseur Howard McCain houdt wel van B-horror-confrontaties. Als scenarist liet hij recentelijk nog vampiers en weerwolven clashen in de derde ‘Underworld’-film en nu doet hij als cineast hetzelfde met vikings en aliens. Een ongewone combinatie, dat is zeker, maar wel een die op z’n minst een beetje origineel tracht te zijn. Maar het blijft bij een poging, want snel is duidelijk dat McCain zich heeft laten inspireren door een hele reeks genreklassiekers dan wel B-films die de tand des tijds aardig doorstaan hebben en die stuk voor stuk deze het nakijken geven.

‘Predator’, ‘Aliens’, ‘Pathfinder’, ‘The Thirteenth Warrior’, ‘Beowulf’, ‘Le Pacte Des Loups’, het zijn maar enkele films waaraan je meer dan eens zal terugdenken wanneer je ‘Outlander’ bekijkt. Wat deze laatste evenwel mist ten opzichte van die films, is z’n gebrek aan vooruitstrevendheid (in het geval van de eerste twee) of eenvoudigweg fun die je met de tong stevig in de wang gedrukt gepresenteerd wordt (de overige vier). Je mag jezelf niet te ernstig nemen wanneer je dit genre naar pellicule vertaalt en precies daar maakt McCain de zwaarste fout mogelijk. Op de productiewaarden valt niets aan te merken, maar waarom niet wat meer relativering?

We schrijven de vikingperiode, waarin ruimtereiziger Kainan (Jim Caviezel) op aarde belandt. Hij is evenwel niet de enige die zijn opwachting maakt op de blauwe planeet. Ook een buitenaards roofdier - moorwen genaamd - waart rond door de beboste planeet. Om af te rekenen met het monster roept Kainan de hulp van de vikingen in. In het begin staan de lokale dorpelingen nogal sceptisch tegenover de curieuze houding van de indringer, maar als aan den lijve ondervonden wordt dat hij geenszins overdrijft, zit er niets anders op dan de handen in elkaar te slaan en het op te nemen tegen een grotere vijand...

Met een speelduur van twee uur gaat ‘Outlander’ iets te lang door, maar de liefhebber van actie en spektakel zal daar zeker niet om malen. De vele spetterende scènes ogen technisch perfect en ondanks een niet de pan uitswingend budget (40 miljoen dollar is voor een film als deze peanuts) stelt ook de CGI - op Blu-ray het best tot zijn rechtkomend - nooit teleur. Al speelt het feit dat de prent zich erg vaak in het donker afspeelt daar zeker een rol in. Het monster is bovendien een eigenzinnige creatie, die aanprijzing verdient vanwege z’n originaliteit. Maar daarmee is dan ook alles gezegd. Het verhaaltje volgt verder slaafs de clichés en wordt daardoor nooit echt meeslepend.

Jim Caviezel staat bloedernstig en stoïcijns te acteren. Een knipoogvertolking van één van de hoofd- of bijrolspelers (John Hurt, Ron Perlman en Sophia Myles zijn andere bekenden in de cast) had de film zeker geen kwaad gedaan, maar jammer genoeg zijn die hier niet te vinden. McCain weet als geen ander hoe een genrefilm in te blikken of te scheppen, maar iemand mag hem beslist eens  vertellen dat humor een minstens zo belangrijk element is als spektakel. Dat laatste heeft ‘Outlander’ in overvloed, van het eerste zit zeker meer dan één scheut te weinig in deze ‘sciencefiction versus historisch epos’-cocktail.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray