Zoeken

A Christmas Carol

  • Cinevision.be/nl quoteert A Christmas Carol met een 2/5
  • Regisseur: Robert Zemeckis
  • Cast: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth
  • Genre: Animatie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-12-2010
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "A Christmas Carol"

Vijf jaar na het schmaltzerige ‘The Polar Express’ waagt filmmaker Robert Zemeckis zich opnieuw aan een kerstverhaal, ingeblikt volgens de regels van de motion capture-kunst. Zijn oog viel ditmaal op ‘A Christmas Carol’, het klassiek verhaal van Charles Dickens, dat reeds veelvuldig op pellicule werd vastgelegd, maar nooit zoals hier. De film heeft daarnaast nog een extra troef: net zoals voorganger ‘Beowulf’ experimenteert Zemeckis opnieuw met de driedimensionale technologie. Hoewel op deze Blu-ray enkel de 2D-variant terug te vinden is, resulteert dat hoe dan ook in nog fraaiere plaatjes en effectjes.

De adaptatie van Dickens is een zeer trouwe. Centraal staat de oude vrek Scrooge, die op kerstavond het bezoek krijgt van drie geesten, die hem willen confronteren met z’n slechte karaktereigenschappen met als doel hem tot inzicht laten komen dat de periode rond kerstmis wel eens de ideale gelegenheid zou kunnen zijn om de mensen rondom hem (zijn familie, zijn werknemer die het niet zo breed heeft) te verbazen en zijn goed verstopte goede hart het te laten halen op z’n chagrijnige en egoïstische ingesteldheid. Klinkt melig? Is het ook, maar dat kan je een film die zowel ouders als hun kroost een aangenaam kerstgevoel poogt te geven niet aanrekenen.

Opvallend: stemmenvirtuoos Jim Carrey (laatst hoorde je hem aan het werk in het niet erg geslaagde ‘Horton’) neemt ruim acht personages voor zijn vocalenrekening, maar toch houdt hij zich opvallend in. Een erg knap staaltje hoe hij zich de diverse accenten van zijn verschillende personages aanmeet zonder ook maar één keer uit de bocht te gaan. Al geven we toe dat zijn interpretatie van een gelukkige Scrooge gevoelig flirt met het randje der ‘overacting’. Hetzelfde kan gezegd worden van onder meer Gary Oldman, Colin Firth en Bob Hoskins, die eveneens alle meerdere karakters van een gepast timbre voorzien.

Zemeckis verklaarde zich een grote fan van dit kerstverhaal, en dat mag geenszins tot verbazing leiden. Reizen doorheen de tijd, levenswijsheden en magie speelden vaker een rol in zijn films, en die elementen zijn de basisingrediënten van dit legendarische Dickens-verhaal. Maar nog meer dan het scenario – een hondstrouwe bewerking die voorts weinig nieuws te vertellen heeft – heeft Zemeckis oog voor de omkadering. Zo ziet de film er visueel werkelijk om te smullen uit. Op het grote scherm viel destijds te genieten van de verbeterde 3D-animatie, maar ook in twee dimensies is het resultaat waarlijk onberispelijk. Interessant voor de liefhebbers met een 3D-thuisinstallatie: van deze film is ook een 3D Blu-ray-uitgave verkrijgbaar. Visueel vuurwerk verzekerd.

Akkoord, op het einde hengelen de makers ietsje te nadrukkelijk naar traantjes, maar in het licht van de nakende kerstperiode zien we dit euvel best door de vingers. Net zoals het vlakke ‘The Polar Express’ is ook deze ‘A Christmas Carol’ niet echt voorbestemd voor de volwassen kijker, maar wel voor de jongere kinderen, die hun ogen maar wat graag de kost zullen geven. Ergens is het jammer dat een getalenteerd cineast als Zemeckis gezworen heeft enkel nog maar animatiefilms in motion capture te gaan maken – als je bedenkt dat de man ooit instant klassiekers als ‘Back To The Future’ en ‘Forrest Gump’ maakte, dan weet je dat hij beter kan – maar je kan uiteraard onmogelijk beweren dat het niet kundig gemaakt is. Een prima kersttitel voor de kids.

Extra’s (Blu-ray): wie alles wil weten over hoe Zemeckis’ motion-capture-technieken in elkaar zitten, krijgt een interessante featurette voorgeschoteld, maar ook wie in ware kersttraditie het verhaal van Dickens ontsluierd wil zien, kan daarvoor bij het goed voorziene bonusmateriaal terecht. Als kers op de taart: een waaier verwijderde scènes – jawel, zelfs in motion capture!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray