Het is niet toevallig dat Edward Zwick (al is het in de lente van zijn carrière) een film maakte met ‘Glory’ als titel. Na een loopbaan van intussen ruim 25 jaar blijkt dat roem daar namelijk als een rode draad doorheen geweven is. De meest recente voorbeelden: Tom Cruise die zich aan de zijde van de ‘vijandelijke’ samoerai’s schaart in ‘The Last Samurai’ en Daniel Craig die in ‘Defiance’ Poolse vluchtelingen aanvoert anno WOII. Maar de eerste film waarin de filmmaker zijn voorliefde voor Hollywoodiaanse epiek tentoonspreidde, was deze drievoudige Oscarwinnaar uit 1989, nu op Blu-ray.
Daarin belicht hij de lotgevallen van het eerste regiment dat anno de Amerikaanse burgeroorlog uitsluitend uit zwarte soldaten was opgetrokken. Aan het hoofd van die 54ste infanterie bevond zich niettemin een blanke kolonel: Robert Gould Shaw (Matthew Broderick), die op amper 23-jarige leeftijd het bevel over een eigen leger toegewezen kreeg, nadat hij eerder gedesillusioneerd terugkwam van de bloedige slag van Antietam. Shaw doet een beroep op zijn oude klasgenoot en medestrijder Cabot Forbes (Cary Elwes) om de gekleurde manschappen - waaronder een gedeserteerde slaaf (Denzel Washington) en Shaw’s opgeleide jeugdvriend (Andre Braugher) - te onderrichten.
Met een maximum aan pathos brengt Zwick dit door ware feiten geïnspireerde verhaal (met de brieven die Shaw richting het thuisfront schreef als voornaamste historiebron) in beeld zonder daarbij de geschiedenis al te veel met de voeten te treden. Uiteraard is een aantal scènes erg nadrukkelijk geromantiseerd en vertelt de dominante soundtrack - James Horners opdringerige klankband werkt na een tijdje behoorlijk op de zenuwen - welke gevoelens je daar als kijker bij moet hebben, maar dat is een tikkeltje inherent aan zulke epen die door een Hollywoodstudio op pellicule worden vastgelegd. Vooral omdat het ook nog eens over de eigen geschiedenis gaat.
Dat valt dus allemaal door de vingers te zijn, omdat de regisseur zich opwerpt als een vakman die schijnbaar zonder veel moeite prachtige plaatjes kan schieten - die Oscar voor cinematografie is (als enige) terecht. Minder te spreken zijn we over het scenario waar geen ruimte blijkt voor karakteruitdieping. Via een voice-over weten de scribenten aan hoofdpersonage Shaw nog een zekere inhoud te schenken, maar aan de soldaten in het regiment wordt al bij al weinig aandacht geschonken. Je voelt niet met hen mee, waardoor de finale battle je een heel pak minder raakt dan de makers duidelijk hadden beoogd.
Eén en ander wordt wel goedgemaakt door het acteerwerk. Op Matthew Broderick is doorheen de jaren veel kritiek geuit, maar toch zet hij hier één van de betere rollen uit zijn schaduwcarrière (ondanks een paar hits is hij nooit echt uit zijn cocon gebroken) neer. Morgan Freeman toonde zich al vroeg in zijn loopbaan de ‘brommende bariton’-rots in de branding en ook Denzel Washington liet zien dat hij talent had, ook al is dat gouden beeldje dat hij daarmee opstreek net iets te veel eer. ‘Glory’ is een film die in de Amerikaanse geschiedenis zijn plaats verdient, maar het is niet meer dan een vakkundig ingeblikt doch patriottisch en manipulatief Hollywoodepos.
Extra’s (Blu-ray): schiet de film tekort wat betreft historische omkadering en uitwerking, dan bieden de extra’s beslist een meerwaarde. Een making of, een docu over het echte verhaal en een boeiende commentaartrack van regisseur Edward Zwick zijn maar enkele van de vele interessante bonussen. Ook leuk: een set verwijderde scènes, al dan niet met commentaar. Een verzorgde Blu-ray-uitgave.