Zoeken

While She Was Out

  • Cinevision.be/nl quoteert While She Was Out met een 2/5
  • Regisseur: Susan Montford
  • Cast: Kim Basinger, Lukas Haas, Craig Sheffer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-11-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "While She Was Out"

Op een bepaalde leeftijd worden (vrouwelijke) sterren erg vaak slechts een schim van de diva die ze ooit waren. Kim Basinger leek die val netjes te vermijden, getuige haar knappe (bij)rollen in ondermeer ‘The Door In The Floor’ en ‘The Burning Plain’. Met ‘While She Was Out’ is ze er dan toch ingetrapt. Deze dertien-in-een-dozijn-B-thriller had op z’n best kunnen uitgroeien tot een eendimensionale variant op exploitation movies als ‘I Spit On Your Grave’, ‘The Last House On The Left’ of recenter ook ‘Straightheads’, maar het tamme script doet ‘m uiteindelijk vlug de das om.

Wanneer de emotioneel labiele Della (Kim Basinger) er op kerstavond achterkomt dat ze inpakpapier nodig heeft, zet ze koers naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum, waar het op basis van de gigantische volkstoeloop uitverkoop lijkt. Wanneer Della een auto geparkeerd ziet die twee plaatsen inpalmt, kan ze het niet nalaten om een briefje onder diens ruitenwisser te steken: ‘Twee parkeerplaatsen? Jij, egoïst!’ Nodeloos om zeggen dat ze dat beter niet had gedaan. De auto behoort immers toe aan een groepje jongeren die haar aanvallen zodra ze na haar inkopen naar haar (ietsje verder geparkeerde) auto terugkeert. Een kat-en-muisspel volgt wanneer Della het op een vluchten zet.

Een genrefilm als deze moet het niet van zijn geloofwaardigheid hebben, daar moet je niet over mekkeren, maar ‘While She Was Out’ maakt het op minder dan anderhalf uur wel heel erg bont. Opvallend hoe weinig volk er zich nog op de parking van de shopping mall bevindt wanneer het hoofdpersonage daar buiten komt, terwijl het vijf minuten daarvoor nog drummen was. Vervolgens crasht Della met haar auto op een verlaten bouwwerf en zet ze het te voet op een lopen met een (wellicht niet zo lichte) gereedschapskist onder de arm. En dat ze de politie niet gebeld heeft, is - hoe kan het ook anders - te wijten aan het feit dat haar gsm geen bereik gaf. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

De clichés vliegen je dus weer met de regelmaat van de klok om de oren en omdat de makers niet kunnen kiezen tussen een thriller en een horrorfilm (de film bevat wel een occasionele brutale geweldopstoot die je eerder aan dit genre zou toeschrijven), dreigt de film tussen twee stoelen te vallen en wellicht zelfs geen van beide genreliefhebbers te bekoren. Helemaal omdat de prent met de snelheid van een slak op prozac van start gaat en pas na een klein halfuur onder stoom komt. Te laat als je weet dat hij dan nog maar een goed driekwartier te gaan heeft.

Ten slotte stelt ook de karakteruitdieping teleur, al zouden we er helemaal niet zo om gemaald hebben als de makers niet de pretentie hadden gehad om hun personages te willen uitwerken. Want meer dan een (mislukte) poging is het niet. Waarom Della zo labiel is, kom je niet te weten, evenmin waarom haar echtgenoot - die in de openingsscène zijn vrouw ei zo na een pak rammel verkoopt omdat ze het huis niet opgeruimd heeft - doet wat hij doet. Het wordt pas echt te gek als de scenaristen ook aan de aanvoerder van de bende een zekere diepgang tracht te schenken. Jammer. ‘While She Was Out’ had de uitstraling van een B-film, maar z’n werkelijke plaats bevindt zich verder op het alfabet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray