Zoeken

Brick

  • Cinevision.be/nl quoteert Brick met een 4/5
  • Regisseur: Rian Johnson
  • Cast: Joseph Gordon-Levitt, Lukas Haas, Noah Fleiss
  • Genre: Thriller
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 15-11-2006
  • DVD: 23-01-2007
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Brick"

De onafhankelijke cinema floreert de laatste jaren beter dan ooit tevoren. Één van de nieuwste boegbeelden is ‘Brick’, een lowbudgetthriller, die een nogal eigenzinnige ode brengt aan de film noir films uit de jaren veertig en vijftig.

Brendan (Joseph Gordon-Levitt) is op school een outsider; hij leeft in z’n eigen cocon en wil niets te maken hebben met het sociale circuit. Wanneer zijn beste vriendin Emily (Emilie De Ravin) haar band met Brendan verbreekt en zich aansluit bij een populaire groep, breekt Brendans hart en trekt hij zich terug in volledige eenzaamheid. Een paar maanden later ontvangt Brendan een telefoontje van Emily, waarin ze hem smeekt om hulp, en de volgende morgen vindt hij haar dode lichaam in een verlaten steegje. Brendan besluit te infiltreren in Emily’s vriendengroep en te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor deze brutale moord. Brendan ontdekt al snel dat er meer dan één verdachte is.

Of je deze film nu goed of slecht vindt, één ding staat buiten kijf: ‘Brick’ is razend origineel en weet op sublieme wijze realiteit en surrealisme met elkaar te verweven. Verschillende scènes bezorgen ons een onbehaaglijk gevoel en vaak weten we niet of we moeten lachen of op het puntje van onze stoel kruipen. Aan het roer van deze experimentele vingeroefening staat nieuwkomer Rian Johnson, die enkele jaren geleden achter de schermen meewerkte aan de culthit ‘May’. Johnson bewijst zich een groot talent en doet ons nu al likkebaarden naar z’n volgende project. Maar toch is ‘Brick’ niet zomaar een instant meesterwerk; daarvoor komt hij iets te traag op gang - hij dreigt wel eindeloos te slepen vooraleer hij uit de startblokken schiet - en volgt hij iets te slaafs de genreconventies. ‘Brick’ pretendeert te spelen met de stereotiepen, maar trapt tegelijkertijd in de val en bezondigt zich af en toe aan voorspelbaarheid. Daar komt bovendien bij dat het scenario iets te uitleggerig is voor z’n eigen goed en veel te weinig overlaat aan de verbeelding van de kijker.

Hoofdrolspeler Joseph Gordon-Levitt, bekend van onder andere ‘Mysterious Skin’, is dé revelatie; z’n look en acteerwijze zijn nergens minder dan geweldig en ook de manier waarop hij als eenzaat bij de kijker sympathie weet op te wekken, is zonder meer indrukwekkend. Opvallend aan de cast van ‘Brick’ is overigens dat ze, met uitzondering van een kort optreden van Richard’ Shaft’ Roundtree, volledig bestaat uit jong acteergeweld. ‘Brick’ is verre van een perfecte film, maar als entertainende én intelligente spielerei kan dit alleszins tellen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray