Zoeken

Mishima: A Life In Four Chapters

  • Cinevision.be/nl quoteert Mishima: A Life In Four Chapters met een 4/5
  • Regisseur: Paul Schrader
  • Cast: Ken Ogata, Naoko Otani, Masayuki Shionoya
  • Genre: Drama
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-11-2009
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Mishima: A Life In Four Chapters"

Yukio Mishima was één van de beroemdste auteurs uit de Japanse literatuurgeschiedenis. Zijn oeuvre omvat 35 romans, 25 toneelstukken, 200 novelles en nog eens acht essaybundels. Zowel zijn privé- als professioneel leven werd door het publiek nauwlettend gevolgd. Op 25 november 1970 drong hij met vier cadetten van z’n privémilitie de kazerne van de Japanse Zelfverdedigingkrachten binnen, gijzelde de generaal en sprak de manschappen toe, die echter niet in zijn ideeën geïnteresseerd bleken. Tot hun verbijstering pleegde hij vervolgens, op 45-jarige leeftijd, harakiri.

Met ‘Mishima: A Life In Four Chapters’ maakt regisseur-scenarist Paul Schrader, die als scribent altijd meer legendarisch zal zijn dan als cineast (hij schreef o.a. ‘Taxi Driver’ en ‘Raging Bull’), een atypische biopic over de getormenteerde Japanse kunstenaar, wiens leven zodanig controversieel is dat deze film nog voor z’n release in 1985 in z’n heimat aan de lijst van verbannen cultuurproducten werd toegevoegd. Opvallend bovendien is dat Paul Schrader voor dit volledig in Japans gefilmd project kon rekenen op de financiële steun van producenten George Lucas en Francis Ford Coppola. Het resultaat is een film die het begrip biografie overstijgt.

‘Mishima’ is, zoals zijn ondertitel laat uitschijnen, onderverdeeld in vier hoofdstukken: ‘Beauty’, ‘Art’, ‘Action’ en ‘Harmony Of Pen And Sword’. Elk daarvan belicht een stuk uit de laatste dag uit het leven van Mishima (van het krieken van de beruchte dag in hoofdstuk één tot de bestorming van de kazerne in deel vier), afgewisseld met flashbackpassages die ons meer duiding geven bij de achtergrond en het bewogen leven van Mishima en verfilmde passages uit drie van z’n iconische romans: ‘The Temple Of The Golden Pavilion’, ‘Kyoko’s House’ en ‘Runaway Horses’. Verschillende verhaallijnen die aan het eind één harmonisch (en fataal) geheel vormen.

Niet alleen is het briljant hoe Schrader, die kon rekenen op co-schrijfwerk van zijn broer Leonard, die plotarken door elkaar beweegt zonder samenhang te verliezen, ook is het geweldig dat alles een eigen beeldtaal meekrijgt. De scènes die zich in het heden (25 november) afspelen, ogen documentarisch, de passages uit Mishima’s verleden worden in een uiterst gestileerd zwart-wit gepresenteerd en de naar pellicule vertaalde korte romanadaptaties hebben iets weg van een schilderachtig, veelkleurig tableau. Deze visuele pracht wordt verder puik ondersteund door een geweldige soundtrack van Philip Glass, mede uitgevoerd door het Kronosorkest (‘Requiem For A Dream’).

Vaak is het zo dat biografische vertellingen hun onderwerp niet voldoende eer aandoen, maar dat kan je onmogelijk over ‘Mishima: A Life In Four Chapters’ beweren. Door z’n leven letterlijk met z’n werk te verbinden gaat Schrader veel verder dan de traditionele biopic. Voorts heeft de cineast met Ken Ogata, één van de regulars van Japans icoonfilmer Shohei Imamura, een sterk acteur beet die aan zijn personage precies de juiste uitstraling bezorgt. Een hoogst origineel portret dat zo rijk aan inhoud is dat je het na een eerste visie meteen terug zal willen zien. Schraders beste.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray