Zoeken

Bride Flight

  • Cinevision.be/nl quoteert Bride Flight met een 3/5
  • Regisseur: Ben Sombogaart
  • Cast: Waldemar Torenstra, Karina Smulders, Elise Schaap
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 15-10-2008
  • DVD: 01-05-2009
  • Distributeur: KFD
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Bride Flight"

Voedselarmoede, watersnood, woningtekort, de gevolgen van een oorlog zijn nooit prettig, maar het zijn de overlevenden die ermee te kampen krijgen. Niet moeilijk dus dat enkele jaren na Wereldoorlog II een groot deel (jonge) Nederlanders besloot om hun heimat de rug toe te keren en hun geluk elders te zoeken, in meer welvarende gebieden die hen toelieten om carrière te maken en - dat is toch ieders betrachting - een mooi en gelukkig leven op te bouwen.

Regisseur Ben Sombogaart, bekend van ‘De Tweeling’, zoomt in ‘Bride Flight’ in op de levens van drie vrouwen, aan de start van hun nieuwe leven. De personages die hij daarvoor samen met scenariste Marieke van der Pol schiep, zijn fictief, maar hun belevenissen zijn gestaafd op verhalen van echte geëmigreerde Nederlanders.

We schrijven 1953, waar een luchtrace - The Last Great Air Race - plaatsvindt tussen Londen en het Nieuw-Zeelandse Christchurch. De wedren wordt gewonnen door het KLM-vliegtuig, met de jonge dames Ada, Marjorie en Esther aan boord. Alle drie vliegen ze het geluk tegemoet, want aan de andere kant van de wereld wacht een liefhebbende man op hen. Althans, dat was de bedoeling. Ada begint reeds aan boord te twijfelen aan haar ‘huwelijk met de hand’ als ze Frank ontmoet, een aantrekkelijke ex-soldaat die een leven als wijnboer plant. Ook Esther heeft bij aankomst haar twijfels als ze herenigd wordt met haar toekomstige. Enkel Marjorie vindt het geluk waar ze op hoopte, al wordt zij niet veel later geconfronteerd met een andere tegenslag.

Verteld aan de hand van flashbacks gaat ‘Bride Flight’ van start met de drie vrouwen, inmiddels op vergevorderde leeftijd, die afzakken naar de begrafenis van Frank, die hun levens meer beïnvloed heeft dan de eerste kortstondige ontmoeting deed vermoeden. Sombogaart, inmiddels aan z’n achtste film toe, graait gretig uit de suikerpot bij het vertellen van deze epische liefdesgeschiedenis, die geromantiseerd, maar nergens ongeloofwaardig het brede canvas inpalmt. De grootse beeldvoering, gezwollen soundtrack en dito dialogen hadden ‘Bride Flight’ makkelijk de nek kunnen omwringen, maar het verhaal zelf houdt je aan het scherm gezogen, net als de knappe vertolkingen van vooral een vrouwelijke cast: gaande van anciens als Willeke van Ammelrooy en Pleuni Touw tot ontwapenend jong talent als Karina Smulders en Elise Schaap.

Met z’n vele liefdesintriges leent deze oubollige, maar daardoor charmante vertelling zich uiteraard het meest tot vrouwen. Het valt immers op dat zij de sterke personages spelen en dat Sombogaart en van der Pol de historie volledig vanuit hun standpunt belichten. De mannenrollen beperken zich immers tot archetypes als de hartenbreker, de lamme goedzak en - ze bestaan echt - de gereformeerde gelovige. Clichés die slechts tot leven komen wanneer de andere sekse hen dat toestaat. Niettemin mooi vertelde Cinema met hoofdletter C, die nergens verrast, maar wel alle juiste snaren bespeelt. Dat is op zich al een kunst.

Extra’s
De luxe-uitgave van ‘Bride Flight’ heeft misschien geen overaanbod aan extra’s, maar wat erop staat, loont wel de moeite. Zo is de making of van net geen halfuurtje de moeite waard , omdat ze niet enkel beperkt is tot korte interviews waarin iedereen elkaar bejubelt, en daarnaast vertellen zowel scenariste Marieke van der Pol als Rutger Hauer zinnige dingen in de weliswaar niet erg lange interviews. Ook interessant is een featurette met echte beelden van de vliegtuigrace richting Christchurch, tegen welke achtergrond deze film zich deels afspeelt. Als kers op de taart bevat de uitgave ook een boekje met daarin fotomateriaal en andere weetjes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray