Zoeken

Meet Bill

  • Cinevision.be/nl quoteert Meet Bill met een 2/5
  • Regisseurs: Bernie Goldmann, Melisa Wallack
  • Cast: Aaron Eckhart, Elizabeth Banks, Jessica Alba
  • Genre: Komedie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-11-2009
  • Distributeur DVD: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Meet Bill"

Het moet niet prettig om vaststellen zijn dat je leven helemaal voor je uitgetekend is. Dat je alles hebt zonder dat je er evenwel ten volle van kan genieten. Andere mensen hebben het idee dat je succesvol bent, dat je op wolkjes loopt, maar diep in je binnenste schuilt er een zekere twijfel over alles wat je in het leven hebt bereikt en een leemte die op middelbare leeftijd niet meer zo makkelijk op te vullen is. Toch is het dat laatste wat het hoofdpersonage uit ‘Meet Bill’ probeert. Of anders gezegd: hij probeert zijn midlifecrisis op een wel heel bijzondere manier te bestrijden.

Bill (Aaron Eckhart) is een voetveeg. Ook al lijkt de uitzichtloze, doch werkzekerheid biedende job bij de bank van z’n schoonvader op een succesvolle carrière, zelf vindt hij niet dat zijn leven volgens plan gaat. De relatie met zijn vrouw Jess (Elizabeth Banks) loopt evenmin op rolletjes. Zeker niet wanneer hij erachter komt dat zij er een affaire op nahoudt met een lokale tv-presentator. Alles verandert echter wanneer hij mentor wordt van een zelfverzekerde knul en hij zich daar samen met Lucy (Jessica Alba), een sexy lingerieverkoopster, over ontfermt. Dan slaagt Bill erin om uit z’n vastgeroeste en burgerlijke cocon uit te breken.

De parallellen met ‘American Beauty’ - dé midlifecrisisfilm - zullen je wellicht niet ontgaan, maar het hoeft niet gezegd dat deze ‘Meet Bill’ het niveau van die vijfvoudige Oscarwinnaar uit 1999 niet haalt. Debuterend regisseursduo Bernie Goldmann en Melisa Wallack focussen zich ook op een karakter dat alle remmen losgooit en zich plots in avonturen stort die hij daarvoor ondenkbaar achtte, al snijdt het allemaal een stukje minder diep. Het grootste probleem is dat de film geen duidelijke richting lijkt uit te gaan. De makers verwarren een overdaad aan subplots met diepgang en creëren zo (ongewild) een rommeltje, dat daardoor nooit echt vuur vat.

Met Aaron Eckhart hebben ze niettemin een charismatische hoofdrolspeler weten te strikken, die zich honderd procent smijt. De veelzijdige acteur amuseert zich kostelijk, maar slaagt er ook niet in om aan het personage dat hij neerzet enige diepgang te schenken. De rest van de prima acterende cast kan er van meespreken. Jessica Alba, Elizabeth Banks, Timothy Olyphant en ook de minder bekende Logan Lerman leven zich uit, maar toch slaagt het script er niet in om de karakters te laten open bloeien. Dat is vooral jammer, omdat je merkt dat de acteurs er zin in hebben. Het illustreert bovendien dat je met goede vertolkingen alleen nog geen voltreffer maakt.

‘Meet Bill’ weet - wellicht net als zijn protagonist - niet goed van welk hout pijlen maken. Je merkt ook dat de scenariste (Wallack pende op haar eentje het verhaal) twijfelt tussen een komedie en een drama, en niet het juiste evenwicht tussen de twee wist te vinden. Maar bovenal doen de clichés de film geen goed. Ondanks de vele personages en dito verhaallijnen is het niet moeilijk voorspellen hoe het zal aflopen. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als de weg daar naartoe geplaveid zou zijn met wat originelere plotsteentjes, maar dat is niet echt het geval. Kennismaken met Bill is dus moeilijk, want je kent hem eigenlijk al uit eerdere films.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray