Zoeken

My Sister's Keeper

  • Cinevision.be/nl quoteert My Sister's Keeper met een 2/5
  • Regisseur: Nick Cassavetes
  • Cast: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Sofia Vassilieva, Alec Baldwin
  • Genre: Drama
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-03-2010
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "My Sister's Keeper"

Het contrast tussen vader en zoon kan niet groter zijn. John Cassavates mag dan als acteur in een paar commerciële films opgedoken zijn, als cineast was hij een barricadevechter, een pionier op zijn terrein: de onafhankelijke cinema. Nick, die de filmkriebel ongetwijfeld van zijn pa geërfd heeft, gooit het over een heel andere boeg. Na de erg hevig op de emoties van een teer publiek mikkende films ‘John Q.’ en ‘The Notebook’ verwacht de mainstreamfilmer dat je ook ditmaal met een zakdoek bij de hand de zaal betreedt. In het geval van gevoelige zielen raden we er zelfs een paar aan.

‘My Sister’s Keeper’ schiet evenwel veelbelovend uit de startblokken met een premisse die best ruimte biedt tot een juridisch drama: de jonge Anna (Abigail Breslin) besluit een rechtszaak tegen haar ouders aan  te spannen omdat die haar enkel verwekt zouden hebben om als levende donor te dienen voor de stilaan aan leukemie bezwijkende Kate, haar oudere zus. Wat destijds al een moeilijke en onorthodoxe keuze was die veel ethische en morele vragen met zich meebracht, keert zich nu tegen ouderpaar Sara (Cameron Diaz) en Brian (Jason Patric) en doet hun eertijds zo hecht gezin danig wankelen. Zeker ook omdat zoonlief Jesse zich onzichtbaar voelt.

Cassavetes neemt bij aanvang geen blad voor de mond en confronteert de kijker met de gevolgen van leukemie, zowel fysiek als emotioneel. Het valt op hoe franjeloos hij te werk gaat en hoe de suikerpot onaangeroerd blijft. Dat blijft echter niet zo. Naarmate de prent vordert en hij niet Anna’s zaak, maar wel de verhoudingen binnenin het gezin centraal stelt, verglijdt de film in een tearjerker, waarin ieder personage een grote monoloog mag afsteken. Zelfs de verwaarloosde zoon, die uiteraard ook een erg graag gezien lid van het gezin is. De voorspelbaarheid kunnen we wel makkelijk door de vingers zien, maar waarom moet alles zo (manipulatief) aangedikt worden?

Het drama neemt pas echt tenenkrommende proporties aan wanneer de scenaristen elk personage een persoonlijk drama op de hals schuiven: zo blijkt de rechter die over Anna’s vonnis moet beslissen zelf haar zoon verloren te hebben en aanvaardt haar advocaat de zaak in the blink of an eye omdat zelfbeschikkingsrecht hem ook persoonlijk raakt. Wat begon als een interessant drama ontaardt op die manier in een tranendal, dat even genuanceerd te werk gaat als een olifant in een porseleinwinkel. Het non-chronologische vertelaspect (via flashbacks zien we hoe het het gezin op diverse sleutelmomenten verging) zorgt wel voor een af en toe welkome afwisseling in het verhaalverloop.

Dat ‘My Sister’s Keeper’, dat zich vast rijdt in sentiment, toch enigszins blijft bekoren, dankt de film en ook Cassavates aan zijn uitzonderlijk goeie cast, die tot in de allerkleinste bijrollen overtuigt. Cameron Diaz zal zich deze film vooral herinneren omdat ze er met een (zij het digitale) kale knikker in te zien is. De sterren zijn echter de youngsters, met wederom de getalenteerde Abigail Breslin en de minder bekende Sofia Vassieliva op kop als respectievelijk de twee zusjes in de hoofdrol. Voorts leveren Jason Patric en Alec Baldwin goed werk. Edoch, meer dan een veredelde weekendfilm kunnen de acteurs er niet van maken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray